2024. május 2., csütörtök

Bácskossuthfalvára került a legnagyobb paraszt cím

A Vajdasági Parasztolimpián első ízben rendeztek női versenyt

Immár hatodik alkalommal rendezték meg vasárnap Topolyán a Vajdasági Parasztolimpiát, amely községünk egyik legnagyobb és legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvényévé nőtte ki magát. Most is többezer érdeklődő látogatott ki a topolyai vásártérre Vajdaság számos településéről.

A legügyesebb parasztmenyecske, Magosi Anikó és a legnagyobb paraszt, Hajdú Károly az eredményhirdetést követően (Benedek Miklós felvétele)

A legügyesebb parasztmenyecske, Magosi Anikó és a legnagyobb paraszt, Hajdú Károly az eredményhirdetést követően (Benedek Miklós felvétele)

A hagyományokhoz híven a program még délelőtt elkezdődött a kenyérszentelő misével, a délutáni órákban pedig az olimpiai láng fellobbanásával kezdetét vette a vetélkedő, amelynek során eldőlt, hogy ki a legnagyobb paraszt, illetve, mivel az idén első alkalommal hirdettek női kategóriát is, hogy ki a legügyesebb parasztmenyecske. A férfiak mezőnyében több, mint negyvenen, míg a nőknél tizenöten álltak a képzeletbeli rajtvonalhoz. Az okosparaszt tesztek megírását követően a versenyzőknek a férfiak esetében további tíz, míg a nőknek hat versenyszámban kellett helyt állniuk. A férfiak esetében többek között zsáktolás, szalmabála dobás, favágás, gumucsizma-hajítás szerepelt a programban, míg a zárószám a hagyományokhoz híven a petrencerúd tartás volt. A hölgyek esetében tojásfutást, babválogatást, gumicsizma-hajítást szerveztek, zárószámként pedig csavarokat kellett víz alatt összeilleszteniük. A műsorvezetők Roman Szasa és Tomik Nimród volt. A kieséses rendszerben a versenyzők száma folyamatosan csökkent, és több órás küzdelem után alakult ki a végső sorrend. A nők esetében harmadik helyezett lett a zentagunarasi Triznya Nóra, második a topolyai Kelemen Anikó, míg a legügyesebb parasztmenyecske címet első ízben a völgyparti Magosi Anikónak sikerült elnyernie. A férfiak zárószámában nyolcan vettek részt, köztük három korábbi bajnok. A harmadik helyezett végül a tornyosi Burány Aurél lett, második a topolyai Oroszi János, míg az első helyezett, vagyis a legnagyobb paraszt cím birtokosa az újonc, bácskossuthfalvi Hajdú Károly lett. Az ünnepélyes eredményhirdetésen felszólalt Zsemberi János, Topolya önkormányzatának mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsnoka is, aki elmondta, a Parasztolimpiát a község kiemelt jelentőségű rendezvényeként kezelik, és ígéretet tett arra, hogy a jövőben is támogatni fogják. A női kategória győztese egy kerékpárt vihetett haza a Capriolo cég jóvoltából, míg a férfi mezőny legjobbja egy bikaborjút, amelyet ezúttal Hajtman István ajánlott fel. Emellett a férfi kategória első három helyezettje egy igen értékes kerámiaserleget is kapott, amelyet Ambrus Attila, a hírhed viszkis rabló készített.

A Parasztolimpia kísérőrendezvényeként a tavalyi évtől marhapörkölt-főzőversenyt is szerveznek, amelyen ezúttal negyvenegy csapat vett részt. A korábban igen népszerű malacfogó-versenybe ezúttal újításokat vezettek be, a legfiatalabbaknak rajzpályázatot hirdettek meg, és a résztvevők között sorsolás útján döntötték el, kié lesz a malac, illetve kihez kerülnek a további nyeremények, amelyek között voltak törpenyulak, sziámimacskák, de több kilogramm kutyaeledelt is gazdára talált.

A program a tavaly meghirdetett, akkor azonban a rossz időjárás miatt elmaradt, 3+2 együttes koncertjével valamint tűzijátékkal zárult.

A rendezvény szervezője a Topolyai Gazdakör valamint a Topolyai Termelők Egyesülete volt.