2024. május 2., csütörtök

Kultúrák és hagyományok találkozóhelye

Kedden este zajlott a 15. Interetno fesztivál ünnepélyes megnyitója

Miután a rossz idő okán a hétfői megnyitó elhalasztódott, így az Interetno fesztivál nyitóceremóniájára kedden este került sor. A közönséget dr. Takács Márta, a Népkör MMK elnöke köszöntötte:

– Megható pillanatok ezek, különösen amikor visszaemlékezünk az első Interetno fesztiválra, a Népkör előtt a kis színpadra és a néhány sörpadra. Messze jutottunk el azóta, hosszú utat jártunk be, olykor kicsit rögöset is, de eljutottunk egy olyan szintű fesztiválig, amit már nemzetközileg is jegyeznek és a város életében számos szempontból fontos szerepet tölt be. Úgy az Interetno, mint a fesztivált szervező Népkör is több változáson ment keresztül, de mindenképpen fontos részei kulturális életünknek. A Népkört nevezik világítótoronynak is, és ezt mi is így érezzük. Megpróbálunk egy olyan közösségi teret biztosítani egész évben, ahol mindenféle színes és tartalmas programmal kedveskedünk városunk polgárainak. Az Interetno fesztivál a kultúrák színességét mutatja be, ennek ellenére jól tudjuk, hogy a nemzeti hagyományainkat, a hovatartozásunk szerinti kultúránkat, és szeretett városunkat őriznünk, vigyáznunk kell – hallottuk dr. Takács Mártától.

A szabadkai önkormányzat nevében Miroslava Babić, a városi tanács művelődéssel megbízott tagja fordult a fesztiválozó közönséghez:

Észak-ciprusi táncosok a fesztivál színpadán (Fotó: Lukács Melinda)

Észak-ciprusi táncosok a fesztivál színpadán (Fotó: Lukács Melinda)

– Nagy megtiszteltetés Szabadkának, hogy házigazdája lehet egy ilyen nagyszabású rendezvénynek. Ezen a héten városunk a kultúrák és hagyományok találkozóhelye lesz. Megnyílt Etnopolis, a város a városban, ahol egyebek közt olyan régi mesterségeket is bemutatnak, amiket már csaknem elfeledtünk. Az Interetno fesztivál nemcsak a fellépésekről, hanem a barátkozásokról is szól, egymás megismeréséről, a tapasztalatcseréről és a toleranciáról. Biztosak vagyunk abban, hogy az idei fesztivál is felejthetetlen élményt nyújt mind a közönségnek, mind a résztvevőknek – mondta Miroslava Babić.

A 15. Interetno fesztivált Dragan Đorđević, a CIOFF Folklórfesztiválok Szerbiai Szövetségének elnöke nyitotta meg:

– Országunk egyik legnagyobb folklórfesztiválja az Interetno, erről meggyőződhet bárki, aki ezekben a napokban ide ellátogat. A fesztivál sokrétűségéhez hozzájárulnak a gazdag kísérőprogramok is. Erre a fesztiválra nemcsak Szabadka, hanem egész Szerbia büszke lehet – hallottuk Dragan Đorđevićtől.

Az ünnepélyes megnyitó folyamán felvonultak a résztvevők is. Az elkövetkező napokban Magyarország, Észak-Ciprus, Argentína, Costa Rica, Uruguay és Oroszország tánccsoportjait láthatják a nézők, de ugyanígy a Népkör MMK Róna táncegyüttesét és a Mladost táncosait is. A megnyitó után táncpanoráma zajlott, amely során több csoport is bemutatkozott.

A fesztivál keretében már kedd délután is zajlottak programok. A gyermekeket az Aranykapuban játszótér, arcfestészet és korongozás várta. A szabadkai Gyermekszínház színészei előadásra invitálták a kicsiket és a nagyokat, akik a Maskarádé című produkciót nézve a Fehérlófia mesebeli alakjaival ismerkedhettek meg. Az előadásra szabadtéren került sor, a korcsolyapálya melletti parknál.

A világzenei kisszínpadon Costa Rica és a Dolce Dance Tánciskola várta a közönséget. A latin ritmusú zene mellett sokan táncra is perdültek. A megnyitó után ugyanitt a Góbé zenekar lépett fel, aki pedig még ezek után sem fáradt el, az a Népkör MMK fesztiválklubjában mulatozhatott tovább.