2024. május 19., vasárnap

Kutatás, London, zene…

A zentai Kormányos Gergő képviselte Magyarországot az 58. London International Youth Science Forum rendezvényén

Londonban július 27-e és augusztus 10-e között 58. alkalommal rendezték meg a London International Youth Science Forumot, melyen 75 ország, közel 430 fiatal tudós-jelöltje vett részt. Magyarországot egyetlen személy képviselte, a zentai származású Kormányos Gergő. A húszéves zentai fiú annak eredményeként juthatott ki a londoni fórumra, hogy a 2014/2015-ös tanévben a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második helyezést ért el „Photorhabdus molekuláris biokontroll” című pályamunkájával. Kormányos Gergő akkor, amikor még a kutatásokat végezte, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja volt, ma pedig már a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium dzsessz-szaxofon szakának a hallgatója.

Kormányos Gergő jelenleg Zentán tartózkodik, ezért a minap meg is látogattuk, és arról beszélgettünk vele, hogyan jutott el Londonig, milyen volt a tudományos fórum, hogy vitte az útja a tudományos kutatástól a zene irányába.

– Egy hosszú kutatási projekt eredménye volt az a pályamunka, amellyel második helyezést értem el a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban nagyon sok fajta természettudományi kutatásra van lehetősége egy diáknak, és én is éltem ezzel a lehetőséggel. A kutatásom célja az volt, hogy egy állati kártevők eliminálására alkalmas és a gombatermesztésben használható biokontroll eljárást fejlesszek ki. Másodikos koromban kezdtem ezzel foglalkozni, már akkor jelentkeztem vele a Szegedi Tudományegyetem projektversenyére és nyertem is vele, így kutathattam az egyetem mikrobiológiai szakának laboratóriumában. Nagyon sokat köszönhetek dr. Kredics Lászlónak és dr. Vágvölgyi Csabának, az egyetem tanárainak, akik egyengették az utamat. Negyedikes koromra olyan fázisba ért a kutatás, hogy már érdemes volt bemutatni, és akkor a 2014/2015-ös tanévben a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második helyezést értem el vele. Ez egy több hónapon át zajló verseny, melynek során a legjobb projektekhez mentort kapnak a diákok, és én is közöttük voltam, majd díjazott is lettem. Ennek eredményeként Amszterdamban egy világversenyen vehettem volna részt, de oda nem tudtam kijutni, most viszont lehetőséget kaptam a londoni konferencián való részvételre. Nagy megtiszteltetés volt egyedüliként és zentaiként Magyarországot képviselni. A fórum a londoni egyetemi kampuszon volt, két hétig tartott, és ez alatt az idő alatt rengeteg előadáson és tudományos látogatáson vettünk részt. Voltak kötelezőek és választhatóak is. Mivel engem a természet és az állatok nagyon érdekelnek, főleg ilyen témakörben válogattam, így például hallgattam mélytengeri kutatással kapcsolatos előadást, az északi sarkról szóló kutatással foglalkozó előadást, de olyat is, amely azzal foglalkozott, hogyan kapcsolódik a művészet és a tudomány az agyban. Nekünk is be kellett mutatnunk a kutatásunkat, mégpedig a The Science Forum Bazaar elnevezésű eseményen. Ott-tartózkodásunk alatt megismerkedtünk a londoni egyetemi rendszer működésével és meglátogattuk az oxfordi, valamint a cambridge-i egyetemeket – magyarázta Gergő.

Arra is kíváncsi vagyok, Gergő végül hogyan választott zenei pályát, mikor ilyen sikeresen indult el a kutatás világában:

– Harmadikos középiskolás koromban döntöttem úgy, hogy zenei pályára megyek. Az alapfokú zeneiskolát Zentán kétszer is elvégeztem, két különböző hangszeren. Általános iskolásként harsonázni tanultam, majd a középiskolás években a zeneiskolában a szaxofon szakot is elvégeztem, közben pedig önszorgalomból gitározni is megtanultam. Negyedikes koromban már átjártam Szegedre egy zentai származású zongoratanárhoz, hogy felkészüljek a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium felvételijére. Így kerültem egy évvel ezelőtt oda szaxofon szakra. A konzervatórium tulajdonképpen előkészítője a zeneakadémiának, és nekem az a célom, hogy a kétéves képzés után olyan tudással rendelkezzem, hogy felvegyenek az akadémiára – összegezte a fiú.

Gergő elmondta, hogy a zenében ki tud teljesedni, nagyon örül annak, hogy a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákja volt, ugyanis az a mód, ahogyan a matematikában gondolkodni kell, segít neki a zenei rendszerek megértésében. A kutatásával kapcsolatban elmondta, hogy valaki tovább fogja folytatni, ugyanis már csak a végső számítások vannak hátra, minden bizonnyal valakit megbíznak vele a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból.

Hogy Gergő részt vehessen a londoni fórumon, támogatta őt a zentai önkormányzat, az Ingenium alapítvány, valamint a Magyar Innovációs Szövetség.