2024. május 3., péntek

Több száz, az élelmiszersegélytől megfosztott menekült tüntetett Nigériában

Több száz, a Boko Haram nigériai terrorszervezet miatt menekültté vált ember tüntetett csütörtökön az észak-nigériai Borno szövetségi állam közigazgatási központjában, Maiduguriban, mert állításuk szerint a hatóságok ellopják a nekik szánt élelmiszersegélyeket - közölték szemtanúk.

A tüntetők elhagyták a menekülttáborokat, és öt órán át eltorlaszolták a Kano városába vezető országutat, hogy így adjanak nyomatékot mondanivalójuknak. A menekültek szerint az úgynevezett ételosztó bizottságok ellopják és eladják a nekik szánt élelmet.

A tüntetők arra panaszkodtak, hogy éhesek, és amit enni kapnak, az is rossz minőségű. Azt követelték, hogy a hatóságok szüntessék meg az ételosztó bizottságokat.

Usman Durkwa, Borno állam kormányzóhelyettese a menekültek követeléseinek látszólag eleget téve felfüggesztette az említett bizottságok működését, hogy kivizsgálják a menekültek állításait. Emellett utasított két segélyszállító teherkocsit, hogy egyenesen menekülteknek adják át szállítmányukat.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) nemrég arra figyelmeztetett, hogy március óta csaknem megduplázódott, nagyjából 4,5 millióra nőtt az élelmiszersegélyre szoruló emberek száma Nigériában. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) csütörtökön pedig közölte: mintegy 1,4 millió gyermek kényszerült otthona elhagyására a nyugat-afrikai országban.

A Boko Haram nevű terrorszervezet hét éve küzd iszlamista állam létrehozásáért, elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már mintegy 20 ezren vesztették életüket, és több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az összecsapások átterjedtek a szomszédos Kamerun, Csád és Niger területére is. A nigériai terrorszervezet keresztény templomok ellen elkövetett támadásokkal, majd 2014 áprilisában 270 iskoláslány elrablásával került reflektorfénybe.