2024. május 3., péntek
Nagybecskereki temetők

Sárga lapra piros a válasz?

Június elején a nagybecskereki köztisztasági közvállalat igazgatója bejelentette, hogy rendet teremtenek a nagybecskereki temetőkben. Ezt a bejelentést nagyon sokan várták, mivel a városi temetők állapota sok szempontból kifogásolható.

Egyébként a közvállalatnak hét temetőnek kell(ene) gondját viselnie: a központi temetőnek, a tomaševacinak, a temesvárinak, a gradnulicainak, a katolikusnak, a reformátusnak és evangélikusnak, valamint a muzslyainak. A közvállalatnak a temetkezés megszervezése mellett a feladatkörébe tartozik többek között a zöldövezet karbantartása és a temetők tisztán tartása is. A sírhelyek gondozása természetesen a rokonság feladata. Aki csak teheti, rendben tartja szeretteinek a sírját, de körülötte sokszor akkora a gaz, hogy nem lehet eljárni. A temetői utak – különösen a katolikus temetőben – olyan rossz állapotban vannak, hogy az idősebbek számára nem biztonságos.
A VSZL szerint úgy tűnik, hogy csak a sírhelyek bérlőinek van kötelezettségük, amire a nemrég kiragasztott sárga színű figyelmeztető lapok emlékeztetik őket, a közvállalat elhanyagolhatja a feladatait.
– Ez azt jelentené, hogy a nagybecskerekieknek piros lapot kell kiragasztaniuk a köztisztasági és temetkezési vállalat hanyag munkája miatt? Mielőtt kiraknák a sárga cédulát, utánanézhetnének, hogy milyen szociális és fizikai állapotban vannak az érintett hozzátartozók.

Mert az a helyzet, hogy a város polgárai már
annyira elszegényedtek, hogy kénytelenek lemondani szeretteik sírhelyének a karbantartásáról. De vannak olyan családok is, amelyek a megélhetés miatt külföldre távoztak, így csak ritkán járnak haza – mondta Bogyó Ildikó, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki képviselője a párt sajtótájékoztatóján.
A VSZL szerint szégyenletes, hogy az adósok nevét közzétették a helyi lapban, de még inkább az, hogy kilátásba helyezték az ilyen sírok kihantolását és az emberi maradványok közös sírba való helyezését. A ligások szerint minden embernek, aki hozzájárult a város kiépítéséhez és fejlődéséhez, joga van méltó környezetben nyugodni, a saját vallásának megfelelően.