2024. május 7., kedd

Nőket is a községi tanácsba!

A zentai önkormányzat a tartományi ombudsman szerint sem tartotta tiszteletben a nemek egyenjogúságáról szóló törvényt

A tartományi ombudsman a nemi egyenjogúságról szóló törvény 37. cikkelyének a figyelmen kívül hagyása miatt elmarasztalta a zentai községi tanács tagjainak a kinevezését.

A községi képviselő-testület ellenzékben lévő képviselőcsoportjai ezért Zenta vezetőségénél és a testület elnökénél a kinevezésről szóló végzésnek a törvénnyel összhangban való megváltoztatását indítványozták. A Demokrata Párt, a Magyar Mozgalom és a Zenta a zentaiaké polgári tömörülés vezetői tegnapi sajtótájékoztatójukon emlékeztettek arra, hogy a június 22-én megtartott rendkívüli ülésen, a községi tanács tagjainak a kinevezésekor a képviselőcsoportjaik már hangoztatták, hogy ez a határozat nem lesz összhangban a törvénnyel, amely értelmében minden hatalmi szervben nőknek is jelen kell lenniük, vagyis a zentai községi tanácsba legalább két hölgyet ki kellett volna nevezni. Zsíros Jankelić Anikó, a DP frakcióvezetője elmondta, hogy a tartományi ombudsman már július 8-án felhívta a polgármesternek és a képviselő-testület elnökének a figyelmét, hogy döntésükkel megsértették a nemek egyenjogúságának az elvét, s utasították a címzetteket, hogy a községi tanács kinevezéséről szóló végzést 15 napon belül hozzák összhangba a törvénnyel. Mivel ez nem történt meg, a három ellenzéki képviselőcsoport tegnap indítványozta, hogy a június 22-én meghozott határozatot semmisítsék meg, és hozzanak újat.

A sajtótájékoztató folytatásában az ellenzék képviselőcsoportjainak a vezetői azt is felrótták az önkormányzatnak, hogy ez idáig nem írta ki a pályázatot Zenta község elismeréseire.