2024. május 6., hétfő
Dubrovniki Fórum

A migráció, a terrorizmus, továbbá az EU keleti határainak instabilitása volt a fórum fő témája

A migráció, a terrorizmus, trovábbá az Európai Unió keleti határainak instabilitása volt a fő témája a Dubrovniki Fórum nemzetközi kül- és biztonságpolitikai konferencia pénteki zárónapjának.

Miro Kovač horvát ügyvivő külügyminiszter kijelentette: a szoros együttműködés és a partnerség Európa különböző régiói között erősítheti az EU-t, és megoldást találhat a globális kihívásokat.
"A mai időkben sok a bizonytalanság és az összetett probléma, amelyet egyetlen ország sem tud egyedül megoldani, ezért egymásra vagyunk utalva"- mondta.
Az egyik legnagyobb kihívást a balkáni migrációs útvonal jelenti - hangsúlyozta, majd hozzátette: ezért fontos, hogy az EU folytassa Törökországgal közös cselekvési terv végrehajtását.
Kiemelte, hogy ebből kifolyólag elengedhetetlen a határok védelme Európa stabilitása és biztonsága érdekében.
Andrej Plenković, az Európai Parlament küügyi bizottságának alelnöke arról beszélt, hogy a térség stabilizálása érdekében Horvátország támogatja a szomszédos országok európai uniós és euroatlanti integrációs folyamatát, de ugyanakkor elvárják tőlük, hogy tiszteletben tartsák az uniós kritériumokat.
Az idei konferencia mottója Európa megerősítése volt, különös tekintettel a kontinens északi és déli térségei közötti együttműködésre.
Pénteken több szakmai tanácskozást is tartottak, amelyen a szaktárcák vezetői vettek részt. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a geopolitikai kihívásokkal foglalkozó panelbeszélgetésen szólal fel.
A nemzetközi konferencián Horvátország mellett Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Litvánia és Bulgária köztársasági elnökei is jelen voltak, Csehország, Szlovákia, Románia, Ausztria és Észtország miniszteri szinten képviseltette magát.
A Dubrovniki Fórum - korábbi nevén Croatia Forum - nemzetközi konferenciát először 2006-ban rendezték meg állam- és kormányfők részvételével. A házigazda Horvátország akkoriban kezdte meg csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval, amelynek 2013 júliusa óta a tagja.