2024. május 3., péntek
LABDARÚGÁS

Guardiola hazatérhet

Monte-Carlóban tegnap este kisorsolták a Bajnokok Ligája 2016/2017-es idényének csoportbeosztását, aminek talán a legérdekesebb eredménye, hogy a C jelű kvartettben megmérkőzik majd a Barcelona és a Manchester City, Josep Guardiola korábbi és jelenlegi csapata. Guardiola játékosként és edzőként is kimagaslót nyújtott a katalánoknál, angliai pályafutása viszont még csak most kezdődött, az európai kupaporondon a selejtezők sikeres megvívása után a nevelőegyesülete, valamint a Mönchengladbach és a Celtic ellen bizonyíthat új klubjában.

A sorsoláson egykori futballnagyságok segédkeztek, Ian Rush, Clarence Seedorf, Thierry Henry és Ruud van Nistelrooy húzták ki a csapatokat és csoportjaikat. Egész érdekes négyeseket alakítottak ki, a C mellett a Bayern Münchent, az Atlético Madridot, a PSV-t és a Rosztovot felvonultató D csoport, illetve a Real Madridot, a Borussia Dortmundot, a Sportingot és a varsói Legiát tartalmazó F csoport tűnik a legerősebbnek. Ha az európai topbajnokságból körüludvarolt zentai Nemanja Nikolić, a lengyel együttes magyar válogatott csatára marad a Legiánál, igazi sztárklubok ellen mutathatja meg tudását. A csoportkör első fordulóját szeptember 13-án és 14-én rendezik meg.

A sorsolás végeztével átadták az év legjobb női és férfi játékosának járó díjakat, a hölgyek között az előző idényt 13 találattal a BL gólkirálynőjeként záró norvég Ada Hegerberg (Lyon), míg a férfiaknál a BL-győztes, BL-gólkirály, Eb-győztes portugál Cristiano Ronaldo (Real Madrid) nyert.

A Bajnokok Ligája 2016/2017-es idényének csoportbeosztása:

A csoport: PSG (francia), Arsenal (angol), Basel (svájci), Ludogorec (bolgár).

B csoport: Benfica (portugál), Napoli (olasz), Dinamo Kijev (ukrán), Beşiktaş (török).

C csoport: Barcelona (spanyol), Manchester City (angol), Borussia Mönchengladbach (német), Celtic (skót).

D csoport: Bayern München (német), Atlético Madrid (spanyol), PSV (holland), Rosztov (orosz).

E csoport: CSZKA Moszkva (orosz), Bayer Leverkusen (német), Tottenham (angol), Monaco (monacói).

F csoport: Real Madrid (spanyol), Borussia Dortmund (német), Sporting (portugál), Legia Warszawa (lengyel).

G csoport: Leicester City (angol), Porto (portugál), Club Brugge (belga), København (dán).

H csoport: Juventus (olasz), Sevilla (spanyol), Lyon (francia), Dinamo Zagreb (horvát).

@k = Királyé az év védése, Messié az év gólja

Tegnap kihirdették az Európai Labdarúgó-szövetség honlapján (uefa.com) lefolytatott közönségszavazás eredményeit, amelynek értelmében Király Gáboré lett a 2015/2016-os idény legnagyobb védése, Lionel Messié pedig a legszebb gólja.

Az UEFA honlapján a szavazatok 35 százalékát (54 228 szavazat) kapta meg Királynak a belgák elleni Eb-nyolcaddöntőben bemutatott mozdulata, mögötte 14-14 százalékkal az orosz Igor Akinfejev és az olasz Gianluigi Buffon végzett, ugyancsak egy-egy Eb-védéssel.
A szezon legszebb gólját a Barcelona argentinja szerezte a 6:1-re megnyert, Roma elleni BL-csoportmeccsen, a szavazók 34 százaléka (73 331 szavazat) voksolt rá. A második helyen a portugál futsalválogatott klasszis, Ricardinho végzett 13 százalékkal, míg a harmadik helyen az Eb-n látványos ollózós góllal jeleskedő svájci Xherdan Shaqiri zárt 11 százalékkal.