2024. április 28., vasárnap

Mekkora támogatást kapnak a magánóvodák?

Azoknak a gyermekeknek a szülei, akik az idén nem jutottak be a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény óvodáiba, megpályázhatják azt a támogatást, amelyet az önkormányzat folyósít a magánóvodákba járó ovisok számára.

Egyelőre nem tudni, mekkora támogatást kapnak az idén a magánóvodák, a szülők sokallják a kiadásokat (Ótos András felvétele)

Egyelőre nem tudni, mekkora támogatást kapnak az idén a magánóvodák, a szülők sokallják a kiadásokat (Ótos András felvétele)

A szülők egy része azonban elégedetlen a magánóvodák gyakorlatával, mert miközben az állami óvodákban nem kell fizetni azokért a napokért, amikor a gyermek nincs óvodában, a magánóvodákban megfizettetik ezeket a napokat is – jelenti a Vajdasági Rádió és Televízió.

Azért elégedetlenek a szülők, mert nem egyforma a viszonyulás a gyermekekhez az állami és a magánóvodákban. Arra panaszkodnak, hogy a magánóvodákban többet kell fizetni azokért a napokért, amikor a gyerek valami oknál fogva kimarad, mint az állami ovikban. – Szerintem az önkormányzat segítségére van szükség az üggyel kapcsolatban, nem a magánóvodákat kellene védeni, hanem a szülők és a gyermekek érdekeit – mondta Nataša Šara, a Bebac internetes portál dolgozója.

Az önkormányzat nem válaszolt konkrétan a problémafelvetésre, közleményben arról adtak hírt, hogy a szociális és gyermekvédelmi hivatal elkészítette a tervezetet az óvodás gyermekes családok támogatására vonatkozóan, de a részletekről csak az elfogadása után közölnek több információt. A tervezet vitáján és elfogadásakor jelen lesznek a magánóvodákba járó gyermekek szülői tanácsának a képviselői is, hogy hozzájáruljanak ötleteikkel az új tervezet sikerességéhez.

– Jó lenne egységesíteni a magánóvodák szolgáltatásait és az árakat is – mondta Dijana Seratlić, a magánóvodákba járó gyermekek szülői tanácsának a tagja.

A magánintézmények egyesületében úgy vélekednek, ezt lehetetlen megvalósítani.

– Minden óvoda más-más szolgáltatási csomagot kínál, ezért természetes, hogy az árak is eltérnek, nem hiszem, hogy a szolgáltatásokat egységesíteni lehetne. Az árak nagyjából megegyeznek minden magánóvodánál, kisebb eltérések természetesen vannak – nyilatkozta Goran Urukalo, a Magánóvodák Egyesületének a tagja. Hozzátette: a magánóvodák esetében különböző módszereket alkalmaznak a szolgáltatások megfizettetésére. Egyesek egységes árat adnak, függetlenül attól, hogy jár az óvodába a gyermek mindennap, vagy kimarad pár napot. Mások viszont 20-30 százalékkal kevesebbet fizettetnek meg abban az esetben, ha kimarad a gyermek. Olyanok is vannak, amelyek teljes árat fizettetnek meg azokért a napokért is, amikor hiányzik a gyermek.

Az újvidéki önkormányzat átlag 7500 dinárral támogatja a magánóvodákba járó gyermekek ellátásának a költségeit, a szülők pedig kb. 6000 dinárt fizetnek. Az állami óvodákat az önkormányzat 13.000 dinárral támogatja, a szülők pedig csupán 3000 dinárt fizetnek.