2024. május 4., szombat
SZENTTAMÁS

Nem nyitják meg a Zmaj utcát a forgalomnak

Már az ülés elején kiérződött, hogy nagy politikai csatározással kell számolni a szenttamási községi képviselő-testület 3. rendes ülésén, amelyet csütörtökön, augusztus 25-én tartottak meg a községháza nagytermében.

Branko Gajin, a nevét viselő polgárok csoportja frakció vezetője javasolta, hogy a képviselők nyissanak vitát arról, miért pont községünkben a legdrágább a földgáz és a távfűtés, és ugyanez miért olcsóbb a környező községekben. Ezzel kapcsolatban Neško Čestić polgármester megígérte, hogy a polgároknak a gáz, illetve a távfűtési díj tekintetében elfogadható árakat kínálnak fel. Az ülés első kilenc napirendi pontját vita nélkül elfogadták a képviselők. Ide tartozik többek között a község alapszabályzatának harmadik módosításáról szóló határozat, a községi mezőgazdasági földterület védelmére, rendezésére és használatára vonatkozó éves program felelős szervének a kinevezéséről szóló határozat, a köztulajdonban lévő területekről a termény betakarításáról szóló határozat, valamint a községi tulajdonban lévő ingatlan bérbeadásáról szóló határozat módosítása. A 10. napirendi pont, amely a község területén lévő utakra és az azokról szóló határozatra vonatkozott, másfél órás vita folyt.
Mint elhangzott, a Zmaj utca, Szenttamás egyik legrégibb és legszebb utcája az elmúlt három év alatt teljesen fel lett újítva, amikor a községben a Szerbiai Szocialista Párt volt hatalmon. Az akkori polgármester, Zoran Mladenović (SZSZP) elmondta, az utca teljesen újjáépült, és másfél évvel ezelőtt, amikor átadták rendeltetésének, teljesen lezárták a forgalom elől. Azóta kizárólag gyalog és kerékpárral lehet közlekedni, azzal a megjegyzéssel, hogy az itt lévő üzletek ellátása folyamatos. Az utca kialakításakor a legújabb törvényeket, szabványokat és európai mércéket tartották szem előtt, így csaknem az összes vezetéket a föld alá helyezték, az utcára padokat, szemétgyűjtőket, kerékpártartókat helyeztek, a járda mellé fákat és virágokat ültettek. A több évig húzódó felújítás csaknem 800 ezer euróba került, és ez a hely most a szenttamásiak egyik büszkesége, ahol bármikor nyugodtan játszhatnak a gyerekek és sétálhatnak a felnőttek. Közben petíció indult, amellyel az utca forgalom előtti lezárása ellen tiltakoztak az aláírók. Az utca „megnyitása” a Szerb Haladó Párt szenttamási szervezetének a választási ígéretei között is szerepelt. Az ellenzék szerint a haladók egyetlen olyan érvet sem tudnak felmutatni, amely indokolná az utca újbóli megnyitását a gépjárművek számára. Milena Alargić, az SZHP frakcióvezetője úgy érvelt, hogy az utca „küllemén” semmit sem fog változtatni, ha járművek is keresztülhaladnak rajta, mert az itt áthaladó forgalmat korlátozni és felügyelni fogják. A községi képviselő-testület elnökhelyettese, Golubski Nestor (SZSZP) szerint a kérdésről referendumon kellene dönteni a szenttamási polgároknak. Az utca újbóli megnyitására tett kezdeményezés nem kapott elég szavazatot.
A képviselők határozatot hoztak továbbá az épületek bontásának módjáról és feltételeiről, és módosításra került a Községi Egészségügyi Tanács megalakításáról szóló határozat. Vita nélkül elfogadták a községi költségvetés 2016. január–júniusi időszakra vonatkozó jelentését, valamint a beszámolót a Kultúrotthon 2015. évi munkájáról. Az ülés folytatásában a Graditelj Közvállalat 2015. évi munkájáról Darko Nenezić, a vállalat megbízott igazgatója számolt be: a vállalat hosszú idő után újra pozitívan gazdálkodik, és még tartalékai is vannak.
Đorđe Debeljački, a községi tanács kommunális kérdésekkel megbízott tagja szerint az előző évekhez képest a Graditelj nagyon sokat lépett előre, erről tanúskodik a revizori bizottság jelentése is.
– A vállalat épülete és gazdasági udvara évtizedekig egy szeméttelepre hasonlított, de rövid idő alatt újjávarázsolták, lényegesen csökkent a vállalat iránti adósok száma, nincsenek tovább kedvezmények a „kivételes” adósok számára – mondta.
Jovan Tutorov képviselő nehezményezte, hogy a vállalat már több éve halogatja az emésztőgödrök ürítésére szolgáló tartálykocsi beszerzését, amire égető szüksége lenne a szenttamásiaknak. Mint megjegyezte, a vállalat több járművet vásárolt más célokra, az emésztőket viszont magánkézen lévő felszereléssel ürítik, s a megtelt tartálykocsik tartalmát a településen kívül, ismeretlen helyeken hagyják.
Dr. Živko Nastić (SZHP) képviselő szerint az elmúlt 16 évben mindegyik hatalomnak kötelessége lett volna a település egy-egy részén megoldani a szennyvízelvezetés gondját.
– Nem tartálykocsikról és emésztőgödrökről kellene beszélgetnünk, hanem a szennyvízelvezető hálózat kiépítéséről. Ha van erre projektum, akkor mielőbb hozzá kell látni a munkához – emelte ki a párt tartományi képviselője, majd a jelentést szavazattöbbséggel elfogadták.
A községi képviselő-testület 3. ülésének folytatásában személyes okokra hivatkozva benyújtotta lemondását Darko Nenezić, a Graditelj megbízott igazgatója, helyére a testület a vállalat megbízott igazgatójává az újvidéki Božo Dragičević építészmérnököt nevezte ki. A Kultúrotthon új megbízott igazgatója Branislava Sekulić lett, a Sport- és Üdültetési Központ megbízott igazgatója pedig Bojana Jokić. Ugyancsak leváltásra kerültek a közvállalatok, intézmények és a község által kinevezett bizottságok tagjai is, az új tagok kinevezését pedig a képviselők szavazattöbbséggel elfogadták.