2024. május 3., péntek

Színvonalas szakmai konferenciák is lesznek

Szeptember 9-e és 11-e között idén tizenharmadik alkalommal szerveznek Topolyán mezőgazdasági kiállítást és vásárt

A rendezvény előkészületeiről a szervezők sajtótájékoztatón számoltak be. Kislinder Gábor községi elnök elmondta, hogy a helyszín ezúttal is a Mezőgazdasági Iskola sportcsarnoka és annak környéke lesz. A regionálissá terebélyesedett kiállítás azonban már kinőtte ezt a helyszínt, ezért bejelentette, máris keresik a jövő évi tizennegyedik vásár alkalmasabb lokációját.

A rendezvény tizenhárom évvel ezelőtt Top Expo névvel helyi jellegűként lett megszervezve, azóta már regionális jellegűvé nőtte ki magát, ezért már tavaly eltörölték nevéből a Top szócskát. Újdonság még idén, hogy nemcsak mezőgazdasági, hanem gazdasági jellegű is lesz a rendezvény, amit a nevébe is belefoglaltak. Hivatalosan Expo 2016 – Topolya, Gazdasági és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár az elnevezése.

A rendezvény szervezésével az önkormányzat a Topolyai Termelők Egyesületét bízta meg idén. Slingár Irén, az egyesület elnöke elmondta, hogy a vásár egyben aktuális témákkal foglalkozó szakmai konferenciák helyszíne is lesz. Szeptember 9-én, pénteken 16 órától a Biomassza és vegyes fűtés, valamint a Zárt flexibilis tartályok címmel tartanak előadást az Altherm Kft. szakemberei. Ezt követően, 2016 – A vállalkozók éve címmel a Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársainak előadása következik. Szombaton, szeptember 10-én 9 óra 30 perckor kezdődik az a szakmai konferencia, amelynek keretében a Vajdasági Brand, valamint a Helyi Védjegyes Termékek forgalmazásáról lesz szó. Ments András, a Vajdasági Termeltetési Beszerzési Értékesítési Társaság (VaTeBeT) ügyvezetője elmondta, a VaTeBeT megalkotta a helyi termékekre vonatkozó védjegyet és szabályzatot. A szerbiai mezőgazdasági minisztériumban Juhász Attila államtitkár vezetésével – aki várhatóan jelen lesz majd a konferencián is – dolgoznak már a helyitermék-rendelet megalkotásán. Emellett a magyar és a vajdasági magyar mezőgazdaság megsegítését célozza meg az Áldomás projekten keresztül a Magyar Nemzeti Kereskedőház, mely az egységes élelmiszer-ipari márkájával a magyar termelők által előállított kiváló minőségű termékeket eljuttatja a külföldi fogyasztókhoz. A konferencián minderről részletesebben hallhatnak majd az érdeklődők.

Danijela Vrekić, a Községi Idegenforgalmi Szervezet igazgatója azt is elmondta, magyarországi gyógyfürdők és termálfürdők is bemutatkoznak majd, de a rendezvénynek egyébként is számos direkt és indirekt kötődési pontja van az idegenforgalommal. Vanyúr Gabriella, a Topolyai Vállalkozók Általános egyesületének titkára ismét hangsúlyozta, hogy a kiállítás kiváló alkalom az üzletembereknek, a termelőknek, szolgáltatóknak a kapcsolatteremtésre, termékeik és szolgáltatásaik bemutatására, a szakmai ismeretek bővítésére.

Szeptember 9-től 11-ig az Expo 2016 mindennap 9 órától látogatható. Mindennap lesznek családias programok is. Vasárnap a Capriolo kerékpárgyár családi kerékpártúrája 9 óra 30 perckor rajtol, a VIII. Szkenderovity Pál Emlékmaraton pedig 10-kor. Az egészségház védőnővér szolgálata vasárnap 9 órától ingyenes vérnyomás-, és vércukorszint-mérést szervez. Crnkovity Edit, a Művelődési ház rendezvényszervezője elmondta, hogy mindennap lesz Civil sziget, melynek keretében kézműves foglalkozásokat, műhelymunkákat szerveznek, elsősorban gyermekek részére.

Tomik Nimród, Gazdakör alelnöke elmondta, hogy szervezésükben szombaton kerül sor a babgulyásfőző versenyre. A Gazdakör lett megbízva a pálinkaverseny megszervezésével is, a mintákat az idegenforgalmi szervezet irodájában lehet átadni.

További információk a Fő utca 12-es szám alatt a Községi Fejlesztési Társulás irodájában kapható személyesen, munkanapokon 8-tól 14 óráig, illetve a +381/24-712-403-as telefonszámon, vagy a bpoljoprivrednik@gmail.com e-mail-címen, valamint az Expo 2016 Facebook-oldalán.