2024. május 8., szerda

Kerry szerint az Iszlám Állam felelős az utóbbi idők véres bangladesi merényleteiért

Bizonyítékok vannak arra, hogy az utóbbi idők véres bangladesi merényleteinek elkövetői az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez kötődnek - mondta az amerikai külügyminiszter hétfőn Dakkában.

John Kerry ezzel szembehelyezkedett a bangladesi hatóságok azon álláspontjával, miszerint a támadások helyi szélsőséges csoportok művei.

"Nagyon nyíltan beszéltünk erről a kérdésről, és világosan megmondtuk (.), bizonyítékok vannak arra, hogy az Irakban és Szíriában tevékeny Iszlám Államnak világszerte nagyjából nyolc mozgalommal vannak kapcsolatai, és ezek egyike Dél-Ázsiában van" - hangsúlyozta hétfőn az amerikai diplomácia vezetője a Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfővel folytatott megbeszélését követően.

Az Iszlám Állam vállalta magára a bangladesi főváros egyik éttermében július elején végrehajtott túszejtést, amelyben 22-en vesztették életüket, köztük 18 külföldi. A bangladesi hatóságok azonban továbbra is tagadják, hogy megvetette volna a lábát a nemzetközi terrorszervezet az országban, és a túszejtést a helyi Dzsamajetul Mudzsahidin Banglades (JMB) nevű iszlamista csoport számlájára írták.

Az utóbbi években megsokszorozódott az erőszakcselekmények száma a 160 millió lakosú, zömmel muzulmánok lakta dél-ázsiai országban. Szélsőséges iszlamisták tudósokat, tanárokat, "hitetlennek" tartott bloggereket, a vallási kisebbségekhez tartozókat, külföldi segélymunkásokat gyilkoltak meg. A bangladesi vezetés szerint elsősorban a JMB tagjai állnak a támadások mögött.

Kerry nyilatkozata előtt néhány órával a bangladesi rendőrség a JMB két feltételezett tagjával végzett, két nappal ezelőtt pedig a július 1-jei támadás egyik értelmi szerzőjét és két további gyanúsítottat lőtt agyon.

Az amerikai külügyminiszter dakkai tárgyalásain megállapodott a bangladesi kormány képviselőivel abban, hogy fokozzák a két ország titkosszolgálatai közötti együttműködést. Kerry tárgyalópartnerei számára ugyanakkor azt is világossá tette, hogy a terrorizmus elleni harc kulcsa a "demokratikus alapelvek" védelme, nem pedig azok "elárulása".