2024. május 2., csütörtök

Száztíz éves dallamok az Órás Villa kertjében

Bartók Béla-emlékműsor Horgoson

Az éppen száztíz évvel ezelőtt tíz napig Horgoson vendégeskedő és népdalokat gyűjtő világhírű zeneszerző, Bartók Béla tiszteletére szombaton koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a helybeli Brauswetter-villában. A megemlékezésre a nagy zeneszerző születésének 135. évfordulója is okot szolgáltatott, nem kevésbé az a tény, hogy Bartók Béla-emlékévet jegyzünk. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma alkalmi kiállítást rendezett a sokak által csak Órás Villaként ismert korabeli épület nagytermében Mikrokozmosz címmel, melyet dr. Menyhárt Attila, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus vezetőkonzulja nyitott meg.

– Örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez, hogy kiállítással emlékezzünk meg arról, hogy Bartók Béla egykor itt járt, itt is gyűjtötte a népdalokat. Erről a helyről is hozzátett hatalmas életművéhez. Köszönettel tartozunk az épület tulajdonosának, Halász Györgynek, aki saját keze munkájával tette rendbe a villát és annak környékét, és viseli gondját mindmáig. Az elismerés elsősorban őt illeti – mondta a vezetőkonzul.

Az emlékműsor ünneplő közönségét üdvözölte Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Sors Róbert, a horgosi helyi közösség tanácsának elnöke, valamint Halász György, a villa tulajdonosa. Hajnal szavai szerint a rendezvénynek hiánypótló szerepe van, és meg kell ismertetnie a mi közönségünkkel is a zeneszerző világát és életművét.

– Az Órás Villának a teraszán érezhetjük a hely szellemét és mindazt, ami Bartóknak az életművében megfogalmazódott. Üzenetet a disszonanciáról, mely a mai világot olyannyira jellemzi – mondta többek között Hajnal Jenő, majd hozzátette, hogy ebben az összhangzattal ellentétes közegben kell megtalálnunk a lelki harmóniánkat. Ahhoz hasonlót, melyet a bartóki zene a maga disszonanciájából tud teremteni.

Bartóknak a faluban tett látogatásának részleteit és annak körülményeit Nagygyörgy Zoltán horgosi helytörténész ismertette, érdekes és az eddigiekben még nem hallott részleteket feltárva.

Az ünnep szónoka Péter László Szeged tudósa, nyugalmazott egyetemi tanár, irodalomtörténész, várostörténész, nyelvész és folklorista beszédében az egykori Horgos történetének feltárásával a jelenhez szólt, ugyanis a múltunkról szólni valamiképpen mindig állásfoglalást is jelent részünkről. Nem kétséges viszont az sem, hogy a történelem körültekintő vizsgálata olykor illúziókat is rombolhat, ugyanakkor, mindennek ellenében, valódi értékeket ad cserébe.

Az esemény hangulatáról a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület asszony- és leánykórusa, a Gubanc táncegyüttes, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Veronika kórusa és citerazenekara, Bognár Odett adai tamburaszólista, Szabó Annamária temerini népdalénekes és a szabadkai Juhász zenekar gondoskodott.