2024. május 9., csütörtök

Kerékpártúra a barátság jegyében

Népes volt a Kiskunhalas és Szabadka közötti Barátság Kerékpártúra

A szabadkai kerékpárosok szombaton délelőtt Tompa felé vették az irányt, itt megvárták a kiskunhalasi biciklizőket, majd pedig együtt érkeztek Szabadkára. Fogadásukra a szabadkai városháza dísztermében került sor, ahol Király Gábor, a túra szervezője köszöntötte az egybegyűlteket:

– Nagyon örülünk, hogy a két város az idén hivatalosan is testvérvárosi kapcsolatot hozott létre, amely úgy gondoljuk, nem hivatalos szinten már évszázadok óta létezik. Ennek jegyében immár hatodik alkalommal jöttünk el Szabadkára. 2011-ben indult el ez a program és mára megközelítőleg háromszázan vagyunk. Ez egy nagyon jó létszám, tudva azt, hogy nyaralási időszakban vagyunk – mondta Király Gábor.  

Horvát Tímea és Király Gábor

Horvát Tímea és Király Gábor

A kerékpártúrázókhoz Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere intézett köszöntőbeszédet:

– Az első túrán a résztvevők száma alacsonyabb volt, de a mostani létszám azt jelzi, hogy a kerékpározás kultúrája emelkedőben van. A részvétel több szempontból is példaértékű. Nemcsak az egészséges életmódra, a sportolásra való felhívás ez, hanem a barátkozásra, az ismerkedésre is, hiszen ezáltal új hidak épülnek Szabadka és Kiskunhalas között – hallottuk Horvát Tímeától, majd Farkas Dániel, Kiskunhalas alpolgármestere is elmondta köszöntőjét.

– Történjen bármi Szabadkán vagy Kiskunhalason az elkövetkező években vagy évtizedekben, mindig lesz egy olyan pont, ahova vissza lehet térni. A testvérvárosi megállapodásra hivatkozva a két település kapcsolata biztosított lesz a jövőben is. Jól tudjuk, hogy rengeteg informális viszony, rokoni, baráti szál fűzi egymáshoz a szabadkai és kiskunhalasi polgárokat. Emellett az elmúlt egy-két évben számos formális kapcsolatot is kiépített Kiskunhalas városa Szabadkával, ennek köszönhetően hat intézményünk hat különböző szakterületen működik együtt a szabadkai intézményekkel. Jelenleg hét projekt kidolgozása kezdődött el, amely Szabadkát és Kiskunhalast foglalja magába. Egyik a kerékpárútra vonatkozik, amely nagyon régi terv. Kiskunhalas városi önkormányzata az 53-as, 55-ös körforgalomig megrendelte a kerékpárút rendezését, amely a tervek szerint szeptemberben el is készül. Utána azonnal szeretnénk engedélyeztetési eljárásra nyújtani, majd pedig tárgyalásokat folytatunk Tompa polgármesterével is, hogy mi történjen a körforgalomtól a határig és onnantól Szabadkáig. Erre a következő hetekben kerül sor. Azon leszünk, hogy ez a barátság kerékpártúra néhány év múlva már ne a közúton, hanem biztonságos kerékpárúton valósuljon meg – fejtette ki Farkas Dániel.

A résztvevőkhöz fordult Mészáros Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője is:

– Ez a program része a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett pályázatnak, a Kerékpárral hét határon programsorozat részeként valósul meg. 2011-ben, amikor az első ilyen kerékpártúrát szervezték Kiskunhalason, megszületett egy kormányhatározat, amely szerint támogatni kell többek között azokat a programokat is, amelyek a nem motorizált közlekedést népszerűsítik. Ehhez kapcsolódik ez a rendezvény is. A programsorozatban negyven kerékpártúrát támogattunk. Ezek közül nem sok olyan van, amelynek résztvevői egy ilyen nagy városháza dísztermét megtöltik. Ez az egyik legnagyobb részvétellel zajló, ilyen jellegű rendezvényünk – mondta Mészáros Imre

A fogadás záróperceiben Miroslav Jovančić lépett fel, ezt követően pedig a kerékpártúra résztvevői megkoszorúzták Ivan Sarić szobrát.