2024. május 7., kedd

Bundestag-képviselő Újvidéken

Damir Zobenica, a Tartományi Képviselőház alelnöke és Iris Eberl, a német Bundestag képviselője szombaton Újvidéken tárgyalást folytatott. A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón többek között elhangzott, hogy Németország továbbra is támogatja Szerbia Európai útját, valamint a Vajdaságban megkezdett reformokat, illetve azon kulturális projekteket, amelyekre Újvidék jelöltette magát.

Zobenica a Bundestag képviselőjének kijelentette, hogy a Szerb Haladó Párt vajdasági győzelme után megteremtődtek a feltételek a reformok végrehajtására és a tartomány fejlődésére.

–  Rövid időn belül négy nagyberuházási projektumot indítunk. Az újvidéki Klinikai Központ új épületének és a Vajdasági Közszolgálati Televízió épületének megépítését, a Ruma–Újvidék autóút, valamint a Kevevára (Kovin) és Gyála között áthaladó bánáti főút megépítését – tájékoztatta a képviselőház alelnöke a Bundestag képviselőjét.

Zobenica emlékeztette a német képviselőnőt, hogy a Tartományi Képviselőház 2008-as határozatából törölte a német nép második világháborúra vonatkozó kollektív bűnösségét.

– Mi még egy lépéssel megtoldjuk ezt. Mint azt Angela Merkel német kancellár és Aleksandar Vučić szerb kormányfő megbeszélte, Járekon szobrot emelünk a második világháború utáni történésekben meghalt német áldozatok emlékére – mondta Zobenica.

Iris Eberl ígéretet tett arra, hogy Németország támogatni fogja a vajdasági és az újvidéki hatalmat, valamint kiáll Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 pályázata mellett.