2024. április 28., vasárnap

Új kenyérminőségi szabályzat

Pontosítják az összetevők arányát

Új pékipari normatívák bevezetését szavazták meg a minap a mezőgazdasági minisztérium illetékesei, és ha minden igaz, a közeljövőben eloszlanak a kételyek, hogy a fogyasztó asztalára került kenyér minősége és beltartalmi értéke megfelel-e annak, ami a terméknyilatkozaton fel van tüntetve – nyilatkozta tegnap Nenad Vujović, a Köztársasági Mezőgazdasági Felügyelőség vezetője.

Mint mondta, az új szabályzat meghozatalára azért volt szükség, mert még mindig az 1995-ből származó van hatályban. Az új szabályzat kidolgozásában gabonatermelők, az illetékes minisztérium, a magnemesítő intézetek és egyetemi karok képviselői vettek részt.

Vujović szerint a legszembetűnőbb módosítások a kenyerek esetében várhatók. A korábbiaknál sokkal pontosabb követelményeknek kell majd eleget tenni, hogy valamely pékség a termékét rozs-, kukorica-, hajdina vagy éppen tönkölybúzakenyérnek nevezhesse. A dokumentum a külföldi előírásokkal összhangban készült el.

A 2018. január 1-jétől hatályba lépő szabályzat tehát pontosítja a kényér összetevőinek arányát, magyarán: rozskenyérnek például csakis az nevezhető, amely legalább 70 százalékban rozslisztből készül. Hajdinakenyérként pedig csak az árusítható, amely legalább 30 százalékban tartalmaz hajdinalisztet.

A minisztériumi döntés értelmében a búzaliszt beltartalmi minőségi mutatóira vonatkozó szabályzat azonnali hatállyal lép érvénybe.