2024. május 7., kedd

Hatalmas adósságokat „örököltek” a haladók

„A Kamenica 2-t politikai pont szerzésére használták” – A közeljövőben megkezdődik az RTV székházának építése

Több millió dináros adósságot halmozott fel az előző kormány, méghozzá botrányos módon – állította Igor Mirović tartományi kormányfő a Politika napilapnak adott legutóbbi interjújában.

Az új tartományi kormányfő kifejtette, első lépésként egy átfogó elemzést végeztek, hogy hatékonyan csökkenthessék az előző hatalom adósságait, illetve hogy rendet teremtsenek a tartományi vállalatokban. Mint mondta, ezért volt szükség a kormányon belüli alkalmazottak és a tartományi cégekben dolgozó szakértők leváltására.

Az új kormányfő szerint az előző összetételű vezetőség következetlenül bonyolított le néhány projektumot, ezek közül a Kamenica 2 kórházrészleg megnyitását említette, amit szerinte politikai pontok szerzésének szándékával vitt végbe az előző kormány, hatalmas adósságokkal járt ugyanis, és még most sem fogad a részleg.

Mirović kifejtette, a jövőben elképzelhető egy finanszírozási megállapodás megfogalmazása a köztársaság és a tartomány között, s ebben akár az önkormányzatok is részt vehetnek, így szerinte sokkal több pénzt lehet elkülöníteni különféle projektumok megvalósítására. Véleménye szerint erre szükség is van, lévén hogy az előző kormány felelőtlenül ítélt oda eszközöket különféle vállalatoknak vissza nem térítendő támogatásként.

– Megálljt kell parancsolni az ésszerűtlen költekezésnek, és a legfontosabb problémákra kell összpontosítanunk. Meg kell erősíteni a tartomány gazdasági kapacitását, javítani kell az üzleti infrastruktúrát, rendet kell teremteni az egészségügyben is – nyilatkozta a tartományi kormányfő.

Kifejtette, a tartománynak először olyan kérdésekre kell megoldást találnia mint a Kamenica 2 kórházrészleg végleges befejezése vagy a Vajdasági Fejlesztési Bank ügyének rendezése.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a tartományi képviselők az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankkal is egyeztettek az együttműködés lehetőségéről, de semmi konkrétumról nem beszéltek még, mivel Vajdaságnak először a korábbi tartozásait kell rendeznie.

Mirović azt is bejelentette, hogy a közeljövőben megkezdődik a Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) épületének kiépítése, s ezt Aleksandar Vučić köztársasági kormányfő is támogatja. A tartományi funkcionárius állami segítségre is számít ebben a kérdésben, valamint a régió országaira is, amelyek nyelvén műsort sugároz a médiaház. Emellett az új tartományi vezetőség a többi projektumon is dolgozni fog.

Mirović a tartományi kormány első határozatai közül megemlítette a tartomány hagyományos szimbólumainak használatáról szóló döntést is, amelyet ha a képviselőház elfogad, október közepétől a szerb tradicionális címer és zászló leng majd azoknak az intézményeknek az épületein, amelyek alapítója a Vajdaság Autonóm Tartomány.

– Vajdaság Szerbia északi régiója, a szerbek pedig többségi nemzet a tartományban. Emellett azonban a tartomány más közösségeinek is szavatolni kell a jogot, hogy szimbólumaikon és nemzeti színeiken keresztül demonstrálják, hogy mi az, ami Vajdasághoz köti őket – húzta alá.