2024. május 16., csütörtök

Görög hagyományőrzők a színpadon

Negyedik alkalommal adott otthont a Nemzetközi Folklórfesztiválnak Magyarkanizsa augusztus 27-én.

A helybeli Szent Száva Szerb Amatőr Művelődési Egyesület által szervezett, nagy sikerű találkozón Szerbia, a boszniai Szerb Köztársaság és Görögország egyes amatőr művelődési egyesületeinek táncosai léptek föl. A fesztivált Nebojša Kuzmanović tartományi művelődési és tájékoztatási segédtitkár nyitotta meg, a magyarkanizsai önkormányzat nevében pedig Szarapka Ede, a községi képviselő-testület alelnöke köszöntötte a résztvevőket és az érdeklődő közönséget. A segédtitkár megnyitóbeszédében kiemelte az amatőr művészeti tevékenység szerepét, hiszen ez az aktív művelődés egyik eredményes és fontos formája, amelynek nemzeti identitásformáló ereje van a jelen és jövő nemzedékek számára. Fontos küldetésnek tekint minden hasonló rendezvényt, megmozdulást, amelyeknek megkülönböztetett szerepük van az ország kulturális életében.

A mintegy 250 fellépő között a helybeli hagyományőrző együttesek mellett felléptek Tiszaszentmiklós, Novi Banovci, Óbecse, a boszniai Obudovac, a görögországi Szaloniki hagyományőrzői, de bemutatkozott a szomszédos törökkanizsai Tiszagyöngye egyesület is magyar táncokkal. Hatalmas tapsolt zsebeltek be az észak-bácskai, šumadijai, Valjevo–Kolubara vidéki táncok előadói, csakúgy mint az Obudovac vagy Szaloniki népművészetét bemutató vendégegyüttesek.

A késő estébe nyúló program ideje alatt a magyarkanizsai Fő utca nemcsak népzenei dallamokkal, hanem kirakodóvásárosokkal is megtelt, a fesztivál pedig barátkozással ért véget a Szent Száva-egyesület épületében.