2024. május 19., vasárnap

A Tudományok teherautója Zentán

A Kutatók éjszakája országos beharangozójaként augusztus 31-e és szeptember 4-e között Zentára is ellátogat a Tudományok teherautója.

A Belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ teherautójában rejlő csodákat a zentaiak közvetlenül a fővárosiak után tekinthetik meg – nyilatkozta Kulcsár Sarolta, a Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Innovációs Irodájának a szakmunkatársa. Hozzátette, hogy a Tudományok teherautója tematikáját is igyekeztek az idei és a jövő évi Kutatók éjszakájának témájával összehangolni, így a zentai tartózkodása alatt az előadások, bemutatók témái a hideg, a vándormadarak, illetve a Cool Sience elnevezésű, igencsak látványos és interaktív programok lesznek, amelyeket a délelőtti, a délutáni és az esti órákban rendeznek meg. A rendezvény ideje alatt a városháza előtti útszakaszt lezárják, és az itt várakozó teherautóból a munkatársak kétszintes termet varázsolnak, ahol a felső emeleten különböző műhelymunkákat szerveznek, az alsón pedig kiállításokat rendeznek.

A teherautón 10 órakor Gergely József biológusnak, ornitológusnak, lapunk munkatársának az Égi vándorok című kiállítása megnyitójával kezdődik a rendezvénysorozat, de más kiállításokat is szerveznek az érdeklődők számára. Ilyen lesz a várpalotai Magyar Vegyészeti Múzeumot, valamint a Bugárszky István akadémikust bemutató kiállítás és előadás is, a Szent István Egyetem Kertészeti Kara Zentai Konzultációs Központjának a hallgatói a Kertek kutatóműhelyben folytatott munkájukat is bemutatják, Horváth Lehel építészmérnök pedig a szalmaházak építésének a fortélyairól beszél a rendezvény keretében.

A jelenlévők megismerkedhetnek a drónoknak (pilóta nélküli repülőknek) az erdőgazdálkodásban való alkalmazásáról. Érdemes kiemelni a Cool Water című előadást is, amelyet dr. Sánta Róbert tart a hideg víz felhasználásáról a megújuló energiaforrások tekintetében. Továbbá bemutatják az Elementi című, a Belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ gondozásában megjelenő tudományos folyóirat legújabb számát.

Az interaktív rendezvények közül Kulcsár Sarolta a Tanösvény a zentai városi parkban című előadást emelte ki, amely során az érdeklődők dr. Borsos Éva és Kazinczy Szilveszter közreműködésével megismerkedhetnek a zentai park növényvilágával. A Cool Science programokat többnyire a délutáni és az esti órákban rendezik meg. Ezek közül a Cool Matematika című előadás keretében dr. Péics Hajnalka matematika szakos tanárnő a tudományágnak a természetben és a művészetekben való alkalmazásáról beszél majd. A Cool Biológia keretében az Ősz a parkban elnevezésű előadás elsősorban az óvodásokat szólítja meg, dr. Borsos Éva az előadást követően egy kis tanösvényen is végigvezeti az ovisokat. A dr. Borsos Éva és Máriás Ildikó által vezetett Cool Biológia és Kémia című műhelymunka fő témája a víz lesz. A Tudományos teherautó programjaiban az Adai Műszaki Iskola is részt vesz gépészeti, elektrotechnikai, építészeti témájú előadásokkal, illetve műhelymunkákkal. A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola vállalkozásfejlesztéssel, krízismenedzsmenttel, virtuális vállalatok bemutatásával vesz részt a projektumban, Cool Medicina címmel pedig a Vöröskereszt helyi szervezete és a zentai Egészségügyi Középiskola is szervez különböző programokat. Az esti órákban Szórád Endre és Nagy Tamás látványos kísérleteit is megtekinthetik a tudományok iránt érdeklődők. A teherautó zentai tartózkodása alatt meghatározott időpontokban a Zentai Csata Emlékkilátót is meg lehet majd látogatni. A Tudományok teherautója programjai kétnyelvűek lesznek. A rendezvénysorozat részletes programja az esemény Facebook-oldalán olvasható (facebook.com/events/1767073700201193/?active_tab=posts).