2024. május 18., szombat

Egymás elfogadása, környezetvédelem…

A Segítsük Egymást Vajdaság civil szervezet munkáját a pályázatok segítik

A magyarkanizsai Segítsük Egymást Vajdaság civil szervezet sokrétű tevékenységet folytat, és a programok megvalósítása érdekében több pályázaton sikeresen szerepelt. Budincsevity Angéla, a szervezet vezetője így összegezte pályázataik eredményeit:

– A tartományi nemzeti kisebbségi titkárságnál nyert támogatásból megvalósult projekt célja a nemzeti-etnikai kisebbség elfogadása volt, vagyis, hogy a különböző nemzetiségű fiatalok közötti személyes kapcsolatok megteremtésével létrejöjjenek a bizalmi viszonyok, eloszlatva az előítéleteket. Ezáltal a program hozzájárul a térségi összetartozás-tudat erősödéséhez, amely hosszú távon minden más együttműködésnek az alapfeltétele. A projektum keretében létrejött kulturális együttműködésben különböző nemzetiségű, eltérő háttérrel rendelkező emberek vettek részt. A projektnyitó kerekasztal-beszélgetést szülők és gyerekek részvételével tartottuk meg. Témája az etnikai elkülönülés és egymás elfogadása volt. A második részben az elsődleges célcsoport a hátrányos helyzetű 10–15 éves fiatalok, akik egynapos táborban vesznek részt. A játékok mellett a kézművesség, a barkácsolás, a kreativitás fejlesztése lesz a téma, és űrlapokat fognak kitölteni erről a témáról. A közösségépítő program célja, hogy pár év alatt kiépüljön egy regionális generációs hálózat, amely tartalmilag azonos nyelvet beszélne, kötődne a térséghez, bevonná a környezetét is a nyitott és előítélet-mentes kommunikációba, képes lenne hátrányos helyzetű, tolerancianehézséggel küszködő gyerekek megsegítésére és társadalmi beilleszkedésük serkentésére. Ezt a programot több éven keresztül szeretnénk megvalósítani.

Dolgozunk a magyarkanizsai pályázaton megnyert projekten is, amelynek a címe: Hogyan éljünk egészségesen környezetünkben. Ennek keretében fölhívjuk a gyerekek figyelmét arra, mennyire fontos, hogy a környezeti nevelés, a magatartás, a hétköznapi életvitel az egészségmegőrzésre irányuljon. Fontos, hogy a gyerekek minél több ismerettel rendelkezzenek bolygónkról, közvetlen környezetükről, az állatvilágról, ezek védelméről, s hogy mindezek az egészségvédelmet is szolgálják. A környezeti nevelés a jövő kihívásaira való felkészítés a jelen nehéz körülményei között. Célunk a lakossággal és a gyerekekkel megismertetni, hogyan éljünk környezettudatosan, és ezt szórólapokkal is népszerűsítjük, valamint egynapos tábort szervezünk Magyarkanizsa területén. Ez alkalommal óriásplakátot készítenek gyerekszemmel a résztvevők. Célunk egyebek mellett a motiváltság, a kíváncsiság ébrentartása és kielégítése, a kreativitás fejlesztése, az egészséges életmód iránti igény megalapozása. A környezetvédelmi szemlélet kialakítása természetes környezetben lehet igazán hatékony. A későbbiekben igyekszünk még több szülőt és gyereket bevonni a programba.

Szeptember 1-jén kezdjük a harmadik projektünket, amelyet a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztériumnál nyertünk, ennek címe: Segítsetek megvédeni bolygónkat! Szórólapokat osztunk, és háromnapos tábort szervezünk a martonosi Tandari-tanyán 7–15 evés gyermekeknek. A részvevők itt teljes ellátást kapnak. Faültetésben vesznek részt, valamint a program zárásaként kerekasztal-beszélgetést folytatunk a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetekkel.