2024. július 2., kedd

Kullogunk a fejlettek után

A nyugat-balkáni országokban az összbefektetéseknek mindössze 2,5 százaléka irányul a mezőgazdaságba – Ma zárul az Európai Mezőgazdászok Egyesületének szaktanácskozása Újvidéken

– Az Újvidéken zajló szeminárium európai jellegű, először került megrendezésre nálunk. Nekünk négy neves szakemberünk van ezen a téren, a szemináriumon mintegy tíz dolgozat kimagasló értékű. Sajnos késedelemben vagyunk e terén. Harminc évvel ezelőtt voltam az USA-ban, ahol a gépeket már akkor robotok kezelték. Azon töprengtem, hogy mikor valósul ez meg minálunk. Végre elérkezett ez az idő, hisz a belgrádi Mihajlo Pupin Intézet e rendezvényen bemutatja a mobilrobotizált szoláris elektrogenerátorát – jelentette ki tegnap Újvidéken a Magyar Szónak dr. Danilo Tomić, az Új technológiák és a mezőgazdaság fejlesztése elnevezésű, háromnapos nemzetközi szemináriumon, amely ma fejeződik be.

Tegnap dr. Koviljko Lovre, a szabadkai közgazdasági kar professzora tartott előadást a nyugat-balkáni országok mezőgazdaságának műszaki előrehaladásáról. Elhangzott, az ide tartozó öt ország, Szerbia (Koszovó nélkül), Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, valamint Macedónia mezőgazdaságába minimálisak a beruházások, a 2000–2013-ig terjedő időszakban az összbefektetéseknek mindössze a 2,5 százaléka irányult az ágazat fejlesztésére, ezenkívül a gazdaságok nagyon felaprózottak, a birtokok átlag 2,5 hektárosak. Gondot okoz az is, hogy az elmúlt 15 évben az említett országokban a mezőgazdaság terén lassú a növekedés, Szerbiában csupán 0,9 százalékot tesz ki, emellett alacsony a termelékenység és a termőföld adottságának kihasználtsága is.