2024. május 7., kedd

„Tisztességes fizetést kérünk”

A tanügyi dolgozók bár sztrájk nélkül kezdik a tanévet, tegnap Belgrádban emlékeztették az illetékeseket a tavaly tett ígéretükre

„A tanév időben, sztrájk nélkül kezdődik majd, ahogy azt a miniszter bejelentette. Ám azt is el kell mondanunk, hogy a tanügyi dolgozók türelme nem határtalan. A legutóbbi sztrájk után a kormánnyal aláírt megállapodást mind a mai napig nem teljesítették. A tanügyi dolgozók anyagi helyzete nagyon rossz, a fizetések jóval az országos átlag alatt maradnak” – áll a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának Mladen Šarčević oktatási miniszternek szánt levelében, amit a szervezet tegnapi belgrádi tüntetése során felolvastak. A szakszervezet tagságának egy része tegnap azért gyűlt össze a Nikola Pašić téren, hogy rámutasson arra, miszerint a kormány ígéretének súlya van, és a tanügyi dolgozók nem kívánják többé tűrni az őket ért igazságtalanságot.

Jasna Janković, az unió elnöke rámutatott, azzal, hogy az állam a tanügyi dolgozókat megalázza, az ország jövőjét becsüli alá. Elmondta, két évvel ezelőtt is a Nikola Pašić téren tiltakoztak a tanügyi dolgozók, akkor arra figyelmezették az ország vezetőségét, hogy ne csökkentsék a tanügyben dolgozók bérét, hiszen az akkor sem érte el az országos átlagbért. De a megszorítások miatt a közszférában csökkentették a fizetéseket, így a tanügyi dolgozókét is 2014 novemberétől. Végül azonban a tanügyi dolgozók hónapokon keresztül tartó sztrájkja 2015 áprilisában ért végett. Akkor az oktatási minisztérium és a kormány elkötelezte magát, hogy eleget tesz a tanügyi dolgozók szakszervezetei követelésének. Ám az ígéretüknek nem tettek eleget.

– Fontosnak tartjuk a fizetések osztályok szerinti elosztását. Szükség van arra, hogy a közszférában dolgozók fizetését keretek közé helyezzék, de az osztályozási kategóriák alapján. A tanügyi dolgozók több mint 75 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, míg a közszférában ez az arány 25–30 százalék. Mikor veszik ezt figyelembe végre? – tette fel a kérdést Janković.

A tüntetés során Zvonimir Jović, az unió nagybecskereki elnökségi tagja felsorolta azokat a 2015. április 24-én szerződésbe foglalt vállalásokat, amelyekre a most már leköszönt oktatási miniszter és a kormány más tagjai kötelezték magukat, és amelyeket nem tartottak be. Így többek között rámutatott arra, hogy nem fizették ki még mindig a korábbi évre járó jutalmakat, pedig ez a kollektív szerződés alapján is kötelessége lenne az államnak. A tanügyi dolgozóknak ígért támogatást sem fizették ki, illetve nem olyan összegben, mint ígérték. A közszférában dolgozók fizetéséről szóló törvényt is a múlt év helyett ebben az évben szavazta meg a parlament, és majd csak 2017-ben lép érvényre. Ígéretet kaptak arra is, hogy módosítják az alapfokú oktatásról és nevelésről szóló törvényt, de ez sem történt meg, s az oktatásra szánt költségvetést sem emelték – sorolta Jović.

A szerződésben foglaltak be nem tartása okán a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója április 13-án pert indított a kormány ellen, jelentette be Vladimir Adžić, a szervezet čačaki tagja.

Két évvel ezelőtt csökkentett bérek után a tanügyi dolgozóknak 4 százalékkal növelték a fizetésüket, most pedig arra számítanak, hogy további 7 százalékkal növekszik a havi járandóságuk. Ám mint Adžić kiemelte, ezzel csak visszakerülnek arra a fizetési szintre, amennyit kaptak a fizetésük csökkentése előtt, ez nem emelés, a tanügyi dolgozók pedig már évek óta a bérek emelését követelik. Mint hangsúlyozta, készek együttműködni az új oktatási miniszterrel, de elvárják, hogy azzal a pénzzel, amit a felelőtlen igazgatók büntetésének kifizetésére fordítanak, a tanügyi dolgozók bérét egészítsék ki.

A 45 percig tartó tüntetés után a miniszternek megfogalmazott levelet a szervezet vezetői átadták az oktatási minisztériumban.