2024. április 19., péntek

Az oktatás színvonala az elsődleges

Nyilas Mihály: Az oktatási intézmények beruházásainak támogatásában az önkormányzatokkal együtt még eredményesebbek leszünk

A vajdasági és különösen a magyar nyelvű oktatás szempontjából az egyik fontos változás, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt között megkötött koalíciós szerződés szerint a minisztériumhoz tartozó három iskolaigazgatóság mellett egy negyedik is meg fog alakulni. A jelenlegi újvidéki, nagybecskereki és zombori mellett létrejön a szabadkai, amely a Tisza mentét, Magyarkanizsát, Zentát, Adát, valamint Szabadkát, Topolyát és Kishegyest fedi majd. Szeptember elseje kapcsán felmerülhet a kérdés, milyen további változásokra számíthatunk, valamint mely beruházások határozták meg az előző, és jellemzik majd az új tanévet. Az intézmények épületeinek állapota, szükséges felszerelése a különböző reformok mellett mind az oktatás minőségét hivatottak sikeresebbé tenni. Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a beruházásokra vonatkozóan a következőket emelte ki:

– Mi úgy látjuk, komoly oktatási reformok várhatóak a közeljövőben, hiszen az ország is felismerte, hogy az általános iskolák és középiskolák programját új alapokra kell helyezni, és komolyabban kell pénzügyileg támogatni. Az oktatási programnak alkalmazkodnia kell a diákok érdeklődési köréhez. Szakkörök, különböző fakultatív és pótfoglalkozások megszervezésével véleményem szerint csökkenthető a tanulók túlterheltsége. Mindez jelentősen javítaná az oktatás minőségét. A duális oktatás a középiskolákban a továbbiakban is első helyen kell legyen. Ennek megfelelően a beruházási politika is ilyen irányba, azaz a duális oktatás követelményeivel összhangban kell haladjon köztársasági és tartományi szinten is európai uniós forrásokkal kiegészítve. Iskoláink és diákotthonaink esetében továbbra is nagy igény mutatkozik új objektumok felépítésére, vagy az elhanyagolt állapotú épületek adaptálására. Igyekszünk, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki a Nagyberuházási Igazgatóság és a titkárságunk között, és ennek már körvonalazódik a jövője. Az oktatásban történő beruházásokra vonatkozóan egy hároméves tervet készítünk, amely valamikor ősz elején elkészül. Mindehhez fel kell térképeznünk a vajdasági intézményeket, és meghatározni az adott mércéket, amelyek segítségével a legszükségesebbeket valósítsuk meg, hiszen a pénztámogatás összege most is korlátozott. Fontos mércének számít a diákok létszáma. Emellett tudjuk azt is, hogy az önkormányzatok is különböző módon segítették az iskoláikat. Szeretnénk ezt a fajta együttműködést a jövőben is népszerűsíteni, ösztönözni az önkormányzatokat. Ahol pedig ez adott, mi is szívesebben társítjuk a tartományi támogatásokat. Ez is valójában egy további mérce, hiszen ha hajlandó részt venni az önkormányzat az oktatási intézmények beruházásainak támogatásában, akkor együtt még eredményesebbek leszünk.

A Nagyberuházási Igazgatóság által 2015-ben támogatott magyar vonatkozású oktatási pályázatok egy része már befejeződött, másik része még folyamatban van. A Tartományi Titkárságtól kapott adatok alapján ezek a projektek a következő iskolákat ölelték fel: a bácskertesi József Attila Általános Iskola radiátorok és a fűtésrendszer felújítása az iskolaépületben 4,9 millió dinár, a törökkanizsai Dositej Obradović Szakközépiskola meglévő épületének konyhává és étteremmé történő átalakítása, ahol a gyakorlati oktatást szervezik majd meg 2,8 millió dinár, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola épületének kármentesítése és átalakítása 40,2 millió dinár. A kishegyesi Ady Endre Általános Iskola tornatermének felújítása 5 millió dinár, a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tornatermének felszerelése 1,9 millió dinár, a kisoroszi Gligorije Popov Általános Iskola tornatermének kibővítése 15,4 millió dinár. Magyarkanizsa Községben a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény ablakainak és bútorzatának cseréje 3,5 millió dinár, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola környékén közlekedésbiztonsági zóna kiépítése mintegy 1,5 millió dinár.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi- Nemzeti Közösségi Titkárság által támogatott oktatási beruházásai, amelyek a 2016-os év folyamának valósulnak meg: a nagykikindai Miloš Crnjanski Szakközépiskola kémia szertárának felszerelése és a helyiség felújítása, átalakítása 914 ezer dinár, a szabadkai Dositej Obradović Iskolaközpont telekommunikációs és jelzőrendszerének kidolgozása 1,8 millió dinár, az Arany János Általános Iskola oromi kihelyezett tagozatának épületén ablakcsere 4 millió dinár, az apatini Műszaki Középiskola és Diákotthon kazánházának felújítása 6,7 millió dinár, a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola ókeresztúri kihelyezett tagozat iskolaépületének felújítása 6 millió dinár, a törökkanizsai Boldog Gyermek Óvoda tetőcseréjével kapcsolatos munkálatok részfinanszírozása 5,3 millió dinár.