2024. július 2., kedd

Juncker válaszolt Vučić levelére

Vučić: Tisztelem Junckert, de nem tűröm a részrehajló véleményeket

-Nem mondok semmit a levél tartalmáról, mert tisztelem az Európai Bizottság elnökét. Ennek ellenére, nem szeretem, amikor egyesek részrehajlók, elfogultak, mert ezt a tisztességes emberek nehezen viselik el - mondta Vučić.

Jean-Claude Juncker vázolja elképzeléseit a médiának a brüsszeli bejelentését követően (Fotó: Beta/AP)

Jean-Claude Juncker válaszolt Vučićnak (Fotó: Beta/AP)

Aleksandar Vučić szerb kormányfő előzőleg levelet intézett Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, Federica Mogherinihez, az EU kül- és biztonságpolitikai Főképviselőjéhez, Johannes Hanhoz, az Európai Unió bővítési biztosához és Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez. A levélben többek között arra panaszkodott, hogy nyílt szerbellenes politika folyik Horvátországban.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke válaszában kihangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy Horvátország és Szerbia minél előbb konstruktív kétoldalú tárgyalásokat folytasson, mert az Európai Unióban és a régióban a jószomszédi viszony ápolására, valamint a regionális együttműködésre és a megbékélésre kell a hangsúlyt fektetni - jelenti az N1 televízió.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter az Európai Bizottság elnökének a válaszára reagálva kijelentette, Juncker tévesen fogalmazhatott.

-Juncker válaszában a kormányfő által feltett kérdések egyikére sem válaszolt, nem említette a fasiszta usztasa Horvát Független Állam rehabilitálását, sem a szerb állammal szembeni sértéseket – mondta Dačić. A külügyminiszter hozzátette: Európa továbbra is homokba dugja a fejét, mert ha szerbellenes kijelentések hangzanak el, az EU süketnémának tetteti magát.