2024. július 2., kedd

Megkezdték a szavazólapok nyomtatását

Kósa Lajos: Van közjogi következménye a kvótareferendumnak – Molnár Gyula: Felesleges az október 2-i népszavazás

Már nyomtatják az október 2-ai, országos népszavazás szavazólapjait, a választói névjegyzéken szereplő, levélben voksoló külhoni magyaroknak pedig már megkezdték a szavazólapok postázását is. Ennek ellenére továbbra sem csitul a vita a kvótareferendum szükségességéről. A kormánypártok mellett az ellenzéki pártok közül a Jobbik is a nemmel szavazásra buzdít, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció más kisebb pártokkal együtt a bojkottra szólított fel, a liberálisok kispártja – az ellenzéki táborból egyedüliként – pedig az igen szavazat mellett áll ki. Több párt kerüli a világos állásfoglalást. Az LMP egyszerre elutasító és támogató, mint ahogy az MSZP is. Molnár Gyula, a baloldali párt elnöke tegnap például Brüsszelben azt mondta, hogy az MSZP nem támogatja az uniós kötelező betelepítési kvótát, az erről szóló október 2-i magyarországi népszavazás azonban felesleges, mert annak nem lesz semmilyen jogi következménye.

Több mint nyolcmillió szavazólapot kell kinyomtatni (Fotó: MTI)

Több mint nyolcmillió szavazólapot kell kinyomtatni (Fotó: MTI)

Erre reagált Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a szerdai sajtótájékoztatón, aláhúzva,

hogy az október 2-ai kvótareferendum teljesen helyénvaló, fontos kérdésben kéri ki a választók véleményét, és komoly közjogi következménnyel jár.

Kósa Lajos szerint van közjogi relevanciája a referendumnak, mert ha a választók elutasítják a kényszerbetelepítés lehetőségét, akkor azt az Európai Unió nem hajthatja végre, csak a magyar parlament hozzájárulásával. A fideszes politikus hozzátette: antidemokratikusnak tartja az olyan kijelentéseket, amelyek szerint figyelmen kívül hagyható egy népszavazási döntés – közölte a sajtótájékoztatóról az MTI.

Kósa Lajos egyúttal arra kérte az ellenzéki vezetőket, közöljék, hogy szerintük mi a helyes válasz a népszavazási kérdésre: igen vagy nem.

Szeptemberben gyorsabb „sebességi fokozatra kapcsol” a népszavazási kampány. Erről Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nyilatkozott szerdán az MTI-nek. „Ne kockáztassuk Magyarország jövőjét, szavazzunk nemmel!” – üzente az államtitkár. Tájékoztatása szerint a hirdetéseken túl a kormány tájékoztató kiadványokat juttat el minden háztartásba, emellett mind a Magyarországon élők, mind a külhoni magyar állampolgárok szavazásra buzdító levelet kapnak.

Dömötör szavaira az MSZP közleményben reagált, ebben az áll, hogy „a Fidesz unióellenes referenduma nem oldja meg a menekültválságot, azzal a kormánypárt Magyarország az Unióból való kilépésének ágyaz meg, ezért az ellenzéki párt továbbra is távolmaradásra kéri a választókat.”

Erre a kijelentésre pedig Kósa Lajos tegnapi sajtótájékoztatójának erre vonatkozó mondatai reagáltak, aki kiemelte, hogy a kormány népszavazási kezdeményezése semmilyen módon nem irányul Magyarország európai uniós tagsága ellen. A Fidesz-frakció elkötelezett a magyar EU-tagság mellett – jelentette ki.

Hozzátette, az más kérdés, hogy Magyarország nem minden uniós intézkedéssel ért egyet.„De miután az Európai Unió nem a Varsói Szerződés, nem a KGST, ezért jogunkban áll fellépni a vitatott ügyekben” – idézte a Fidesz frakcióvezetőjét az MTI.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerdán az ANY Biztonsági Nyomdában tartott sajtótájékoztatót, ahol megkezdték a szavazólapok nyomtatását – közölte az MTI. Az elnök elmondta: jelenleg 8 millió 7 ezer 779 magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár és 264 810 határon túli szerepel a névjegyzékben. A határon túliak szavazására szolgáló szavazólapokat már kinyomtatta a nyomda.

Pálffy Ilona felidézte: hétfőn kezdődött a magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli szavazók levélcsomagjának kézbesítése. Az NVI 221 ezer levélcsomagot küldött ki előbb Romániába, majd a többi európai országba és végül a tengerentúlra.