2024. július 2., kedd

A barátság fonalai

Régi mesterségeket mutattak be a zentai kézművesek
Szűgyi Zsuzsanna jókedvű tűnemezelői

Szűgyi Zsuzsanna jókedvű tűnemezelői

A zentai Rozetta Kézművestársaság évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megismertesse a fiatalsággal azokat a kézműves-foglalkozásokat, régi mesterségeket, melyeket a tagságuk művel, ápol, és amelyek fontosak kultúránk és gyökereink megismeréséhez. A rozettások idén nyáron sem tétlenkedtek, júliusban és augusztusban is tartottak foglalkozásokat. A Népi Technika udvarában szorgoskodtak délutánonként, és volt olyan nap, hogy ötven gyermekkel dolgoztak.

Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézművestársaság elnöke elmondta, hogy idén kimondottan a régi zentai mesterségekre fektették a hangsúlyt:

– A júliusi foglalkozásokon főleg nemezeltünk, bőröztünk, textíliákkal dolgoztunk, augusztusban kosárfonást, kötélsodrást, szövést tanítottunk. A gyapjúval nem a klasszikus módon tevékenykedtünk, hanem tűnemezelést tanítottunk, valamint a tűfokos hímzést is megtanítottuk a gyerekekkel. A tűfokos hímzést könnyen elsajátították, hiszen sokkal egyszerűbb, sokkal közelebb áll a gyerekekhez, és viszonylag gyorsan látványosat lehet vele alkotni. Nagyon tetszett a résztvevőknek a kötélsodrás is. Nemcsak kenderspárgát sodortunk, hanem gyapjúfonalat is tettünk közé, és így készült a kötél. Mivel ketten kellenek hozzá, és a két személynek jól össze kell dolgoznia, a barátság fonalainak neveztük el a kész köteleket. A tűnemezelés szintén népszerű volt. Akik nem szeretik a klasszikus nemezelésben a sok pancsolást, azoknak ideális volt a tűnemezelés, amely víz nélkül készül, és amelynek során kész gyapjúkorongokra, lapokra dolgozzuk rá a kívánt mintákat. A gyerekekkel néha a szülők, nagyszülők is ott maradtak, így ők is kellemes kikapcsolódásban részesültek. Sokan elemózsiát is hoztak magukkal, többet, mint amennyit maguk meg tudtak enni, így a szorgoskodás mellé minden alkalommal jutott némi csemege is.

Nagy Abonyi Ágnes elmondta, hogy a foglalkozásaikra főleg általános iskolások járnak, ők viszont nagyon szeretnék az ifjúságot is bekapcsolni. Korábban már dolgoztak középiskolásokkal, de akkor is csak aktív toborzás után voltak közöttük vállalkozó kedvűek.

Sóti Milánka most éppen a bőrmegmunkálást mutatja

Sóti Milánka most éppen a bőrmegmunkálást mutatja

A nyári foglalkozásokat Kalmár Piroska, Szűgyi Zsuzsanna, Rúzsa Mária, Szarvák Anikó, Recskó Katalin, Sóti Milánka, Sóti Katica, Szép Judit, Bognár Klára, Berec Gábor Zsuzsanna,Vasas György, Rác Szabó Tibor vezették.

A Rozetta Kézművestársaság legközelebb Luca-napi pogácsasütésre, majd karácsony előtt mézeskalácssütésre várja az érdeklődőket.

(Az írás Üveggolyó mellékletünkben jelent meg.)

Nyitókép: Szűgyi Zsuzsanna jókedvű tűnemezelői