2024. július 2., kedd

Mozgó kiállítás és laboratórium

Megnyílt Zentán a Tudományok teherautója

Tegnap délelőtt Zentán ünnepélyes keretek között nyitották meg a városháza előtt parkoló Tudományok teherautójában zajló tudománynépszerűsítő programsorozatot. A szeptember 4-éig tartó rendezvényt Nemanja Đorđević, a Belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ igazgatója nyitotta meg, aki hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy Zentára is eljutott a teherautó, és felvázolta, milyen programokra számíthatnak a látogatók.

Nemanja Đorđević, dr. Lengyel László és Gergely József a kiállítás megnyitóján a teherautóban (Gergely Árpád felvétele)

Nemanja Đorđević, dr. Lengyel László és Gergely József a kiállítás megnyitóján a teherautóban (Gergely Árpád felvétele)

A zentai önkormányzat nevében Perpauer Attila, a község művelődéssel, oktatással és tájékoztatással megbízott tanácstagja hangsúlyozta, hogy a teherautó mint egy mozgó kiállítás és laboratórium működik, ahová minden érdeklődőt várnak, ugyanis minden korosztály számára kínálnak valami érdekeset.

A Tudományos teherautó megnyitója egyben Gergely József biológus, ornitológus, lapunk munkatársa fotókiállításának megnyitója is volt a teherautó földszinti termében. A madárvonulásba bepillantást nyújtó Égi vándorok című kiállítást dr. Lengyel László, a Szent István Egyetem kertészettudományi karának tanára nyitotta meg.

A Tudományok teherautójában délelőttönként 9–12 óráig, délutánonként pedig 15–20 óráig zajlanak programok, amelyek több korosztályt is megszólítanak, így az óvodásokat, az iskolásokat és a felnőtteket is. Lesznek rendezvények a teherautóban, kint a szabadban is, a látványos kémiai, fizikai kísérleteket pedig a Művelődési Ház kiállítási termében mutatják be.

A teherautó zentai programját a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezte. A programsorozat vasárnap délután zárul, de a teherautó csak kedden távozik, ezért az útlezárás addig tart.