2024. július 2., kedd
SAKKOLIMPIA

Mielőbb elfelejteni

A Bakuban zajló 42. sakkolimpia ötödik fordulójában Szerbia férfi- és női válogatottja egyetlen pontot sem szerzett, s a magyar együttesek közül is csak a nők győztek.

Szerbia női válogatottja a papírformának megfelelően veszített Ukrajna ellen 3:1-re, így elveszítette veretlenségét, s lecsúszott a 11. helyre. A magyar női együttes a svédek elleni győzelemnek köszönhetően a 6. helyről várja a csütörtöki folytatást. Öt forduló után már csak Oroszország és Ukrajna százszázalékos. A következő fordulóban Szerbia Hollandiával találkozik, Magyarország ellenfele pedig Kazahsztán lesz.

A férfiaknál Szerbia Márkus Róbert és Nikola Sedlak vereségei miatt 3:1-re kikapott az Egyesült Államok csapatától, s hét ponttal a 35. helyen áll. Magyarország férfiválogatottja a 21. helyen kiemelt Lettországtól kapott ki 2,5:1,5-re, így öt forduló után hat ponttal a 40. helyen szerénykedik. Szerbia a hatodik fordulóban Peru ellen játszik, Magyarország pedig Uruguay ellen próbál meg javítani eddigi teljesítményén. A férfiaknál a hollandok, az ukránok és az indiaiak nyerték meg eddig valamennyi mérkőzésüket, s a három tízpontos együttest Csehország, az Egyesült Államok és Grúzia követi. 

Olimpia (Baku), az 5. forduló, férfiak: Szerbia–USA 1:3 (Ivanišević–Caruana remi, Márkus–Nakamura 0:1, Sedlak–So 0:1, Inđić–Robson remi), Lettország–Magyarország 2,5:1,5 (Sirov–Rapport 1:0, Kovalenko–Berkes 1:0, Nejkszansz–Almási remi, Svesnyikov–Balogh 0:1), Ukrajna–Kína 2,5:1,5 Azerbajdzsán–India 1:3, Hollandia–Fehéroroszország 2,5:1,5.

Nők: Szerbia–Ukrajna 1:3 (Rapport–A. Muzicsuk 0:1, Čeluškina–M. Muzicsuk 0:1, Velikić–Uszenyina remi, Drljević–Gaponenko remi), Magyarország–Svédország 2,5:1,5 (Hoang–P. Cramling remi, Vajda–Agrest 0:1, Papp–Bengtsson 1:0, Gara T.–A. Cramling 1:0).