2024. július 2., kedd

Történelmünk néma tanúi

A zentai városnapi rendezvénysorozat nyitányaként megnyílt Recskó Béla kiállítása

A helybéli festőművész önálló kiállításának képein a történelmi Magyarország várait, várkastélyait tekintheti meg a közönség.

Recskó Béla szól a közönséghez (Gergely Árpád felvétele)

Recskó Béla szól a közönséghez (Gergely Árpád felvétele)

A városnapi programsorozat nyitórendezvényén Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója és Predrag Popović, a Városi Könyvtár munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, majd Recskó Szabolcs történész nyitotta meg a tárlatot. A történész a festő szavait idézve mesélt a képsorozat születésének a körülményeiről. A zentai képzőművész 2012-ben vágott bele a cseppet sem szokványos, embert próbáló munkába. Ellátogatott a kutatása során kiválasztott várakhoz, várromokhoz, térképek és könyvek által, valamint a Duna Televízió Hazajáró című sorozatának a segítségével eltervezte a munkáját, s ezt a tervet nagy részben sikerült is megvalósítania. Amikor pedig összegyűjtötte a szükséges anyagot, 2012 nyarán kezdte megfesteni témáit. A kiállításon megtekinthető képeket 2013-ban fejezte be, de továbbra is folytatja a munkát, és az elkövetkezőben szeretné befejezni a hazai, a felvidéki és a kárpátaljai helyszínek megfestését is.

A történész kiemelte, hogy a kiállításon megtekinthető képek a szépségük mellett magukban hordozzák az őseinket, a történelmünket, szűkebb, illetve szélesebb pátriánkat, majd két vár történetét is elmesélte.

Ezután a festőművész köszöntötte az egybegyűlteket. Recskó Béla elmondta: cseppet sem bánta meg, hogy belevágott ebbe a nagy fáradsággal járó munkába, mert az utazásai során sok maradandó élménnyel gazdagodott ő is. Hozzáfűzte, hogy képei révén remélhetőleg sokaknak az érdeklődését sikerül felkelteni őseink történelmi létesítményei iránt, ezáltal is hozzájárulva ahhoz, hogy a várak ne vesszenek a feledés homályába.

A megnyitót a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület citerazenekarának és vegyes kórusának a fellépése zárta. A kiállítás szeptember 16-áig tekinthető meg munkanapokon 10 és 12 óra, illetve 17 és 19 óra között.