2024. június 30., vasárnap

Újabb határidő az „örökös” egyetemistáknak?

Az oktatási minisztérium megindította a felsőoktatási törvény módosításának folyamatát annak érdekében, hogy meghosszabbítsák az egyetemi tanulmányok befejezésének határidejét a régi program szerint tanuló egyetemisták számára. Mladen Šarčević miniszter pénteken kijelentette, ő személy szerint nincs a határidő meghosszabbítása mellett, ám mégis elindították a folyamatot, mert sok fiatal jövője függ ettől a lépéstől. Bejelentése szerint ez lesz az utolsó lehetőség azoknak, akik a régi program szerint tanulnak, mert a minisztérium jövőre nem kíván e kérdéssel ismét foglalkozni. A folyamat megindítása előtt e kérdésről a minisztérium konzultált az állami és magánegyetemekkel, valamint az egyetemista szervezetek képviselőivel is. A megkérdezett felsőoktatási intézmények és egyetemista tömörülések több mint 60 százaléka támogatja a határidő meghosszabbítására tett indítványt.

A minisztérium javasolni fogja, hogy a bolognai rendszer szerint tanuló egyetemi hallgatók közül akik a 2015/2016-os tanévben elérték a 48 ESPB pontot, azok a 2016/2017-es tanévben kerüljenek át az állami költségvetésre.

A miniszter közölte, az egyetemek, az egyetemi hallgatók és a minisztérium képviselőiből munkacsoportot alakítanak, amely figyelemmel kíséri az egyetemistáknak az új hallgatói programra való áttérését, valamint a bolognai rendszerben tanulók leterheltségét.