2024. június 30., vasárnap

Újraindították a kelet-belgiumi Tihange 2. atomreaktort

Újraindították szombat reggel a kelet-belgiumi Tihange 2. atomreaktort, amelyet a nukleáris területen kívül eső gőzfejlesztő központ javítása miatt az előző nap le kellett állítani - közölte a Tihange erőművet üzemeltető Engie Electrabel vállalat a honlapján.

A héten ez volt a második reaktorleállás Belgiumban. A Tihange 1. reaktort szerda este állította le az Electrabel energetikai vállat, miután felújítási munkálatok közben megrongálódott az a létesítmény, ahol a kisegítő szivattyú található. Ez a reaktor várhatóan a hónap végéig üzemen kívül lesz.

A létesítmény harmadik reaktorát, a Tihange 3-at vasárnap tervezik leállítani egy hónapra a rutin karbantartási munkálatok befejezésééig.

A belga atomerőművek miatt régóta aggódnak a szomszédos Hollandiában csakúgy, mint Németországban és Luxemburgban. A biztonsági aggályok miatt ezek az országok áprilisban kérvényezték a reaktorok ideiglenes lekapcsolását. A belga szövetségi nukleáris hatóság (FANC) ugyanakkor közölte, hogy a reaktorok megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak, és semmi sem indokolja, hogy a német és luxemburgi kéréseknek eleget tegyenek.