2024. április 28., vasárnap
Törökkanizsa

Az iskolák előtt vágják a fákat

Felújítják a fasort Törökkanizsa központjában – A polgárok egy része ellenzi a fairtást

Az újvidéki Plant Art Területrendezési Ügynökség 2015 elején tanulmányt készített a törökkanizsai I. Karađorđević Péter király utcában található fák állapotáról. A fák állapotának a felmérését a helyi Városfejlesztési Igazgatóság Közvállalat rendelte meg.

A tanulmány alapján elkezdték kivágni a fákat a középiskola, az általános iskola, a zeneiskola mentén a központig, tehát saroktól sarokig. Ezeknek a fáknak a cseréje szerepel az utcai fasor teljes felújítását célzó projektumban. Jelenleg az általános iskola előtt folyik a fák kivágása, amit a helybeli polgárok egy része nem néz jó szemmel. Laikusként egyesek nem tudják elfogadni a kettős fasor teljes cseréjére irányuló munkálatokat.
Magyarázatot a szakmai tanulmány szerzőjétől, az újvidéki Jasna Korać elismert kertépítő mérnöktől, a Plant Art alapító tulajdonosától kértünk:
– A törökkanizsai önkormányzat kérésére minden egyes fára kiterjedő, egyenként 17 paramétert figyelembe vevő részletes dendrológiai felmérést végeztünk. Nemcsak a fák egészségi állapotát, törzsét és lombozatát vizsgáltuk műszerek segítségével, hanem az esztétikai értéküket is. A felmérés felöleli a talajtani, éghajlati és egyéb ökológiai paramétereket is. Az I. Karađorđević Péter király utcában idén csak a középiskolától a városközpontig terjedő kettős fasorral foglalkozunk. Ezen a szakaszon a legtöbb az öreg hársfa, gesztenye, japánakác stb. Az évek során az itt élő polgárok diót és egyéb fákat, még „karácsonyfát” is ültettek, kinek mije volt. Az említett szakaszon található fák jelentős része beteg, korhadt a törzse, a magasra nyúló száraz ágak szeles időben vagy télen a hó és jég súlya alatt könnyen letörhetnek, és veszélyt jelentenek a fák alatt naponta elhaladó iskolásokra és óvodásokra, valamint az itt parkoló gépjárművekre egyaránt. A fák szélviharban ki is dőlhetnek. Hosszú évtizedek során alakult ki ez a helyzet. A Péter király utca teljes hosszában 39 fajhoz tartozó 529 fa található, legtöbb a hársfa. Már 189 fa gyakorlatilag kiszáradt, sok a beteg és sérült. A legkorábban ültetett hársfák vitalitása már a legalacsonyabb, 1-es értéket mutatja. A vastagabb ágakat visszavágták, amit a hárs nem tud elviselni, a sebhelyek utat nyitottak a betegségeknek. A néhány említett példa is jól illusztrálja, milyen állapotban is van a főutcai fasor. A teljes fasor felújítása többéves munkát jelent – mondta Jasna Korać, majd hozzátette:
– Amikor egy öreg fasornak több mint a 60 százaléka cserére szorul, akkor már nem ajánlatos foltozgatni, csak az egyes beteg fákat kicserélni. Ilyen esetben a teljes fasort fel kell újítani, nincs értelme foltozgatni sem esztétikai, sem egyéb szempontokból. Amennyiben helyenként meghagynánk kisebb facsoportokat, akkor az új telepítésű csemeték a meghagyott fák árnyékában nem tudnának fejlődni, és a fasor esztétikailag sem töltené be a funkcióját. Az általam készített tanulmányban javasoltam az önkormányzatnak, hogy a középiskolától a központig húzódó kettős fasor középvonalában egy új fasort telepítsünk, amely megfelelő távolságra lesz a járdától és a közúttól is. Javasoltam, hogy olyan dekoratív fafajtákat válasszon az önkormányzat, amelyek nem törékenyek, erős a gyökérzetük, ellenállók a növényi betegségekkel szemben, semmilyen részük nem mérgező, esztétikusak stb. Az új fasor telepítésére ajánlottam a törökmogyorót vagy a ginkófát, a díszfák közül az amerikai tulipánfát és az ámbrafát – mondta Jasna Korać.