2024. április 25., csütörtök

Megnyílt az Expo 2016

A kiállítás két ország gyümölcsöző együttműködésének a tükre – Több mint 200 kiállító vesz részt az Expón

Újra benépesült a topolyai mezőgazdasági iskola környéke. Már pénteken délelőtt nagyon sokan látogattak ki a mezőgazdasági és gazdasági kiállításra és vásárra. Őstermelők, kis- és közepes vállalkozások, kézművesek, mezőgépgyártók, bőripari termékeket készítő és egyéb profilú kiállítók mutatkoznak be a sorrendben 13. rendezvényen.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

Nyilas Mihály tartományi oktatásügyi, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár nyitotta meg az Expo 2016 Topolya elnevezésű mezőgazdasági és gazdasági kiállítást. A tartományi kormány alelnöke az egybegyűltekhez szólva elmondta, hogy a tizenhárom éves múlttal rendelkező kiállítás történetében nem volt mindig könnyű a folytonosságot megtartani, de a szám önmagáért beszél, a kitartást és a szervezettséget tükrözi. Az idei rendezvény egyben szép példája Szerbia és Magyarország együttműködésének. Köthető Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb kormányfő hétfői találkozójához, melyen kifejezték szándékukat a két ország együttműködésének további fejlesztése iránt, az élet minden területén. Az együttműködés a kiállítás tartalmában is tükröződik. A mezőgazdaság és a gazdaság pedig kiemelten fontos terület mindkét fél számára – mondta Nyilas Mihály.

Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a magyar közösség képviselője töltheti be az államtitkári pozíciót Belgrádban a mezőgazdasági minisztériumban. Nyilas elmondta azt is, hogy a tartományi kormány a rendelkezésére álló eszközökkel a gazdasági tevékenységek serkentésére törekszik. A tartományi kormány alelnöke szerint növelni kell a hatékonyságot, a gazdaságosságot, az európai integráció pedig újabb perspektívákkal kecsegtet. Régiónk adottságai kiválóak, az itt élők pedig kitartó és szorgalmas emberek, mindez pedig a fejlődés zálogát jelenti számunkra.

Dr. Tóth Katalin, Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a megnyitón szintén a két ország közötti jó viszonyt hangsúlyozta. Történelmi pillanatról beszélt, egy olyanról, amikor már lehet közös jövőben gondolkodni. A két ország között politikai szinten is folyamatos a párbeszéd, Magyarország pedig elkötelezett támogatója Szerbia Európai Uniós csatlakozásának. Az eddig elvégzett közel ötéves munka eredményeképpen nagyon jó viszony alakult ki a határon túli agrárszervezetek és a minisztérium között. A magyar kormány jelentős gazdaságfejlesztési tevékenységet fejt ki az egész Kárpát-medence területén. A Földművelésügyi Minisztérium 2012 óta kiemelt figyelmet fordít a külhoni magyar agrárkapcsolatok ápolására, melynek keretében az anyaország határain túl élő magyar gazdák gondjait megismerték, sikeresen kezelik, illetve igyekeznek megoldást találni rájuk. A külhoni gazdaszervezetek ma már képesek fogadni, illetve közvetíteni az információt, érdekképviseletet látnak el, projektjavaslatokkal élnek, amelyeket az anyaország erejéhez mérten támogat. A helyi érdekképviseleteknek komoly szerepe van abban, hogy az eszközök a megfelelő kezekbe kerüljenek. Ösztönzik azokat a gazdasági tevékenységeket is, amelyek a külhoni gazdák, az agráriumból, vidékfejlesztésből élők vagy akár a feldolgozók javára szolgálnak. 

Kislinder Gábor topolyai községi elnök alkalmi beszédében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat felismerte a mára már regionálissá és nemzetközivé terebélyesedett rendezvény jelentőségét, ezért is támogatja évről évre a megrendezését. Felhívta a figyelmet a gazdag szakmai programokra és arra, hogy a kiállításon kialakuló ismeretségek, kapcsolatok később gazdasági jelentőségűvé válhatnak.
A kiállításon támogatta a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara is. Jójárt Miklós, a kamara ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a közös munka meghozta eredményét, megújuló gazdasági kapcsolatotokat és konkrét üzleteteket is eredményezett. Szerbiai cégek termékeit sikerült Magyarországon értékesíteni, van már sikertörténetnek nevezhető együttműködésre is példa. Az igazi eredmények létrejöttéhez nagyban hozzájárul a két ország kiemelkedően jó viszonya.
A kiállításnak a kezdetektől fogva és ezúttal is a Mezőgazdasági Iskola és annak szűkebb környéke adott otthont. Milan Vukelić, a Mezőgazdasági Iskola helyettes igazgatója a házigazda nevében szólt az egybegyűltekhez. A nagy múltú iskola folyamatosan képezi a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen szakembereket, az iskola egykori tanulói közül sokan szereztek magasabb tudományos rangfokozatot is.
Idén több mint 200 kiállító mutatkozik be az Expón. A hazaiakon kívül Magyarországról, Szlovákiából és Romániából érkeztek a résztvevők. Kiemelkedően érdekes színfoltja a rendezvénynek a helyi termékeket bemutató pavilon. A kiállítás ezen részlegében bemutatkozó termelők egy elismervényt kapnak, ami feljogosítja őket a Vajdasági Brand védjegy és a Vajdasági Helyi Termék marketingvédjegy használatára. A vajdasági gazdák számára jó piaci esélyekkel kecsegtető új lehetőséget jelent a védjegy megszerzése. A rendezvényre a Kárpát-medencei gazdaszervezetek képviselői is meghívást kaptak, akik a szombat délelőtt megrendezésre kerülő szakmai konferencián ismertetik a helyi termékek forgalmazásával kapcsolatos saját tapasztalataikat.
Az Expo 2016 megnyitóján számos köztársasági, tartományi és önkormányzati tisztségviselő, intézményvezetők és üzletemberek jelentek meg. A Kodály Zoltán MMK és a Vuk Stefanović Karadžić SZME egyesület néptáncosainak fellépése tette ünnepélyesebbé a megnyitót. Az Expo 2016 Topolya rendezvényre a belépés díjtalan, vasárnap estig várják az érdeklődőket.