2024. június 28., péntek

Újraolvasni Munk Artúrt

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál második napján Munk Artúr Bácskai lakodalom című újranyomtatott könyvét mutatták be

Vasárnap kezdődött a második Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében, ahol a Quattro Santi vonónégyes tartott koncertet. Hétfőn a fesztivál második állomásaként a Szabadkai Városi Könyvtárban, Munk Artúr Bácskai lakodalom című újranyomtatott könyvének bemutatójára került sor.

Az egybegyűlteket Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte, és szólt a szabadkai születésű orvos-író életéről, munkásságáról és hagyatékáról is. Ahogyan azt hallhattuk, Munk Artúr élete végéig fáradhatatlanul dolgozott, és amikor az életéről beszélünk, kihagyhatatlan megemlíteni, hogy orvos volt a Carpathia hajón, amely az elsüllyedt Titanic túlélőit mentette.

Munk Artúr együtt járt gimnáziumba Kosztolányi Dezsővel és Csáth Gézával. A Bácskai lakodalom a halála után, 1961-ben lett kiadva Bori Imre szerkesztésében, míg a fedőlapot Hangya András tervezte. Az újranyomtatott verzió nemrég jelent meg, Munk Artúr születésének 130. évfordulóján, szintén a Forum Könyvkiadó gondozásában. A könyvet Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója mutatta be, aki arról is szólt, hogy Újraolvasó címmel új sorozat indult, szeretnék a háttérbe szorult szerzőkre és művekre felhívni a figyelmet, a Bácskai lakodalom újranyomtatását pedig Lovas Ildikó író sugallta:

Virág Gábor, Hicsik Dóra, Gazsó Hargita, Dragan Rokvić és Lovas Ildikó (Fotó: Lukács Melinda)

Virág Gábor, Hicsik Dóra, Gazsó Hargita, Dragan Rokvić és Lovas Ildikó (Fotó: Lukács Melinda)

– Úgy növünk fel egy városban, hogy láthatjuk a lassú eltűnését vagy átalakulását. Munk Artúr együtt lélegzett Szabadkával. Ami vele kapcsolatban leginkább megragadott, az a humora és az empátiája. Nagyon fontosnak tartom újbóli felfedezését, műveinek újraértelmezését. Szabadkai íróként úgy vélem, nincs rendjén úgy élnünk vagy alkotnunk Szabadkán, hogy közben ne beszéljünk Munk Artúrról, és ha nem adjuk ki újból ezt a könyvet, akkor nem beszélünk róla. Nem biztos, hogy a szabadkaiak egyáltalán tudják, ki volt Munk Artúr, és most nem a fiatalokra gondolok. Közben azt se feledjük, hogy Munk Artúr a zsidó közösségnek ugyanannyira része, mint a magyar irodalomnak – hallottuk Lovas Ildikótól.

A könyvbemutatón Munk Artúrról és szabadkai életről Hicsik Dóra könyvtáros beszélt:

– Munk Artúr háttérbe szorult Kosztolányi és Csáth mellett, habár együtt jártak az önképzőkörbe is. Épp Munk Artúr írja le annak a botrányos ülésnek a menetét, amely kapcsán Kosztolányit eltávolították az iskolából. Annak is érdemes tehát Munk Artúrt olvasni, aki Kosztolányit és Csáthot kutatja. Munk Artúrt azért szeretjük, mert a szabadkai életről írt, habár emiatt talán nem mindig élvezhető más városok lakói számára. Munk Artúrt foglalkoztatták a szabadkai legendák. Aki szabadkai, az jól tudja, hogy nagyon szeretünk legendákat gyártani. A Bácskai lakodalomban benne van minden a régi Szabadkából – mondta Hicsik Dóra.

Az est folyamán Gazsó Hargita, a Topolyai Múzeum igazgatója Munk Artúr-kéziratokat és jegyzeteket mutatott be kivetítőn, valamint felhívta a figyelmet egy közelgő kiállításra is:

– Két hónap múlva a Szabadkai Városi Múzeumban Munk Artúrról megnyílik egy kiállítás, amelyet Ninkov Kovacsev Olgával készítünk. Itt is érdekes részleteket mutatunk be majd az író életéről – ismertette Gazsó Hargita.

A könyvbemutatón jelen voltak Munk Artúr unokái is, így azt is megtudhattuk, hogyan tekintenek vissza munkásságára a leszármazottai.

Az Őszi Kulturális Zsidó Fesztivál ma folytatódik. A városházán 18 órától Énekeljetek új dalt az Örökkévalónak címmel kerül sor a második szabadkai kántorkoncertre. Fellép Budai Miklós, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely, Raáb Gergely, Székelyhidi Hajnal, Zucker Immánuel, továbbá Neumark Zoltán zongorán. A koncert támogatója Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. Holnap 19 órától a zsinagógában Határtalan himnusz címmel tartanak hangversenyt. Mendelssohn II. szimfóniáját a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a szegedi Vaszy Viktor Kórus adja elő. Közreműködik Somogyvári Tímea Zita (szoprán), Laczák Boglárka (mezzoszoprán) és Megyesi Zoltán (tenor). Vezényel: Gyüdi Sándor. A vendégszereplést a Nemzeti Kulturális Alap tette lehetővé.