2024. szeptember 29., vasárnap

Kollégiumavató Nagyenyeden

Balog Zoltán: Eljön az idő, amikor a román–magyar versenyen túl a két ország erejének az összeadására is szükség lesz

Az erdélyi Nagyenyeden szombaton Balog Zoltán miniszter jelenlétében avatták fel a majdnem négyszáz éves Bethlen Gábor Kollégiumnak az Európai Unió forrásaiból felújított épületegyüttesét. A felújítás – amelyhez a magyar kormány is 268 millió forintos támogatást nyújtott – az épületegyüttes tulajdonosa, az Erdélyi Református Egyházkerület és a román többségű Nagyenyed önkormányzata közötti példás együttműködés révén valósult meg.

Balog Zoltán miniszter ünnepi beszédében kitért arra, hogy eljön az idő, amikor a román–magyar versenyen túl a két ország erejének az összeadására is szükség lesz. Kijelentette: „Európa fölött hosszú időre is beborulhat az ég”, és ilyen körülmények között különösen fontos, hogy a szomszédok összekapaszkodjanak, és együtt keressék a boldogulás útját. „Eljön az idő, amikor a szükséges versenyen túl együtt lesz szükség a magyarok és a románok erejére” – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: a lengyelek mindig is értették ennek a szükségességét, kezdik érteni a szlovákok és a csehek is, és Nagyenyeden úgy tűnik, hogy a román nemzet vezetői is érzik ezt.

Milyen jó lenne, ha terjedne ez a megértés, ez a felfogás, amikor kiderül, hogy az erőknek össze kell adódniuk, mert vannak más erők is, amelyek ellenünk szövetkeznek – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán hangsúlyozta: a kollégium jól példázza, hogy a restitúció során visszaadott ingatlanok jó célt szolgálnak Romániában. A felújítás során is megmutatkozott „együttállásért” azonban meg is kell küzdeni. Mindig újra meg kell győzni Brüsszelt arról, hogy mi is vagyunk, és nélkülünk az Európai Unió csak vám-, adó- és kereskedelmi közösség – fogalmazott a miniszter. Szerinte Bukarestet is meg kell győzni arról, hogy „ami jár, az jár, ami méltányos, azt meg kell adni”, és lehetővé kell tenni, hogy az erdélyi magyar közösség újra kézbe vehesse egykor államosított tulajdonát. Reményét fejezte ki, hogy a visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügye is rendeződik, és újabb városok lesznek, amelyek az egyházak segítségével nemcsak a magyar közösséget, hanem Romániát is gyarapíthatják.