2024. május 13., hétfő

Magyarkanizsa a jazzkedvelőket várja a hétvégén

Csütörtökön, pénteken és szombaton kerül sor idén az immár 21. Jazz Fesztiválra, melyben a kortárs és improvizatív zene ötvöződik a hagyományossal. Három éve Dejan Vujinović a rendezvény fő szervezője és művészeti igazgatója, ő számolt be a részletes programról.

– A fesztivál két részre szakadt, ugyanis a magyarkanizsai fesztivál előtt már Szabadkán kezdetét vette egy eseménysorozat, ott is bemutatkoztak a zenészek, de ez csak beharangozója volt a fő rendezvénynek. Ez a szabadkai közönségnek is jól jött, mert tudta élvezni azokat a programokat, amelyek a magyarkanizsai jazzfesztiválhoz kötődnek, illetve azt a poétikát, amit a rendezvény hozott húsz éven át, tudták érezni Szabadkán is. Jövőre Újvidékre vagy Szegedre fogunk elutazni, ezzel is beharangozva a magyarkanizsai fesztivált. Idén szeptember 22. és 24. között zajlanak a fő programok itt, Magyarkanizsán. A Dobó Tihamér Galéria, a Művészetek Háza és a Regionális Kreatív Műhely ad otthont a történéseknek, ahová hat produkciót sikerült leszervezni az idén, ebben koncertek, fotókiállítás és táncperformansz is helyet kapott. Törekszünk arra, hogy a fesztivált életben tartsuk továbbra is ebben a környezeteben, ahol a helye van. Úgy tekintünk rá, mint a valamikori utódjára, ugyanakkor mintegy megújult dologra is, ami a 21. század kihívásai elé áll. Annyi biztos, hogy továbbra is kitartunk amellett, hogy az alapvető célt ne veszítsük el, hogy a két abszolút különböző zenei hozzáállást, a hagyományos és a rituális zenét meg a kortárs improvizációt egybe hozzuk. A fesztivál avantgárd, ez a plakátból is látszik, amit Antal László, szabadkai művész készített, aki felelős a fesztivál vizuális identitásáért is, törekszünk a vizuális újításokra, amik a közönséghez szólnak. Szerettük volna bemutatni, hogy a fesztiválon nem csak zenészeknek van helyük.

Csütörtökön 20 órakor nyitjuk meg a Jazzfesztivált egy képkiállítással a Dobó Tihamér Képtárban, ahol Molnár Edvárd és Révész Róbert állítják ki jazzfotóikat, illetve visszatekintenek az elmúlt húsz évre, a saját vizuális élményeiken keresztül mutatják be, hogyan látták ők a fesztivált.

Ezt követően két zenei produkció következik majd: Mezei Szilárd és Markos Albert duója, brácsa és cselló kerül a színpadra a Művészetek Házában. Csütörtök este olyan zenei ötvözéssel is készültünk, ami a magyarországi Argo és a vajdasági Rođenice fellépése 21.30-kor, kortárs improvizáció találkozik a hagyományos balkáni zenével. Ők tavaly Budapesten mutatkoztak be ebben a formációban először, a világzenei piac teréről nagyon jók a visszajelzések.

Pénteken este nyolckor Lukács Miklós triója, a Cimbiózis lép fel. Cimbalom és szimbiózis a zenészek között, egy olyan zenei ötvözés, ahol a magyar zene találkozik a jazzel. Ezt követi egy kortárs tánc, képzőművészet, improvizatív zenei performansz, ahol Döbrei Dénes, Varga Henrietta és Jasna Jovičević lépnek fel. Közreműködik benne a magyarkanizsai Peity Sagmeister Laura is, aki a képzőművészet irányából adott tippeket arra, hogy hogyan fejlődjön tovább ez az előadás. 22.30-kor a Mezei Szilárd Red Fruits Stripetet mutatkozik be a magyarkanizsaiak előtt, ami Szilárd klasszikus triója.

Szombaton egy regionális zenei konferenciára kerül sor, amely zárt körű, a kortárs és improvizációs, experimentális zenével foglalkozó fesztiválok igazgatóit hozza össze.

A belépő díjtalan, annak köszönhetően, hogy a NIS, a magyarkanizsai önkormányzat, a budai Fonó zeneház, a Bethlen Gábor Alap és az Infostud támogatja, de a helyfoglalás ajánlott a Cnesa telefonszámán a 024/873-043-on vagy a Facebookon a fesztivál oldalán: https://www.facebook.com/kanjizajazz/?fref=ts