2024. május 3., péntek

Az újraélesztést gyakorolták Zentán

Az automata külső defibrillátor használatára oktatták a polgárokat

Szombaton Zentán a központi parkban az újraélesztésben alkalmazható automata külső defibrillátor használatára tanították az érdeklődőket.

Több kisgyermek is „megtanulta használni” a műszert (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Több kisgyermek is „megtanulta használni” a műszert (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A kültéri defibrillátort a tavasszal helyezték el a piactéren, és azóta folyamatosan képezik a polgárokat, hogy szükség esetén használni tudják a műszert. Az oktatást mindig szakemberek végzik, ezúttal a mentőszolgálat dolgozói és a Szerbiai Újraélesztő-szövetség által képzett szakemberek magyarázták el a jelenlévőknek, mit kell tenniük, ha eszméletét veszti valaki a szemük láttára. A résztvevők tornaszőnyegekre fektetett oktatóbabákon és külsődefibrillátor-oktatógépeken tanulták a teendőket. Négy szőnyegen lehetett gyakorolni, bárki kipróbálhatta, aki arra járt, a szervezők nagy örömére sok kisgyermek is kedvet kapott hozzá. Az oktatók mindenkivel külön foglalkoztak, egyenként magyarázták el minden személynek, mit kell megnéznie egy földön fekvő embernél, hogyan kell megfognia, és hogyan kell követnie az defibrillátor utasításait.

Lőrinc Csongor, a projektum koordinátora elmondta, hogy az oktatóbabákban és a gyakorlógépekben is vannak érzékelők, és számítógéppel összekötve kimutatható, ki milyen hatékonyan végezte az újraélesztést. Vagyis ezeket az adatokat összegezve meglátják, kik voltak azok, akik nagyon jól helytálltak, és akár a valóságban is cselekedni tudnának. A legjobbakat megjutalmazzák. Erre október 18-án kerül sor. A díjazottakat értesíteni fogják.