2024. augusztus 12., hétfő

Speciális mérések a vízhálózaton

A budapesti Vízművek munkatársai látogattak Szabadkára

A budapesti Fővárosi Vízművek néhány munkatársa a héten Szabadkára látogatott, és a Vízművek és Csatornázási Közvállalat embereivel közösen végeztek méréseket a szabadkai vízhálózaton. A budapestiek egy speciális, sérült hálózatrészek lokalizálását és a veszteségértékek pontos meghatározását egyedi vízveszteség-elemző mérőkocsival érkeztek, melyet a hiba pontos helyének felderítésére több, elektroakusztikus technológiával működő műszerrel is felszereltek. A találkozó az ENSZ és a Duna menti régiók programjának keretében valósult meg, melyben a két vállalat különféle területeken működik együtt.

Tóth Godó Valéria, a szabadkai vállalat igazgatónője a tegnap megtartott sajtótájékoztatón elmondta, a nemzetközi együttműködés célja a tapasztalatcsere, illetve hogy a vállalatvezetés és a szakemberek megismerjék azokat a technológiákat és a használatukból eredő tapasztalatokat, amelyeket ma a világban használnak.

– Ez a projektum már hónapok óta tart, és több mint egy év múlva zárul majd le. A szabadkai Vízművek azért szorgalmazta a budapesti Vízművekkel az együttműködést, hogy megismerjük azokat a rendszereket, amelyek segítenek a munka minőségének és mennyiségének ellenőrzésében, továbbá, hogy felkészüljünk bizonyos rendkívüli helyzetekre, és előre elkészítsük a terveket, hogy hogyan fogunk reagálni egy-egy ilyen helyzetben, a budapesti vállalattól ebből a szempontból sokat tanulhatunk.

Sugár György műszaki igazgató hozzátette, az elektroakusztikus technológiát használó műszerrel a város néhány pontján sikerült lemérni a vízvezetéken való vízveszteséget és bemérni annak pontos helyét, illetve egy háromdimenziós talajradar segítségével föld alatti, nem feltérképezett vezetékeket is sikerült találniuk, a műszer abban segít, hogy tudomást szerezzenek arról is, hogy a többi, föld alatt elhelyezett installációk hol, hogyan helyezkednek el, ami megkönnyíti a munkát.

Szabó Piroska, a vonalas közműhálózat részlegének szakmunkatársa a konkrét mérések eredményeiről számolt be.

– Három feladatunk volt a héten, ebből az első a vízveszteség mérése volt Višnjevácon. Tudjuk, hogy a vízhálózaton mintegy 20–25 százalékos a vízveszteség, illetve azt is, hogy ebben a faluban a veszteség nagyobb, a mérőműszer segítségével pedig pontos képet kaptunk a helyzetről, vagyis hogy több ponton is szivárog a víz. A mérések második részét a palicsi Vikend-telepen végeztük, ahol a meglévő, de a térképen be nem rajzolt vezetékeket kerestük meg. A mérésnek köszönhetően most az itt lévő vezetékek pontos helyét is ismerjük, és be tudjuk őket rajzolni. A harmadik feladatunk a föld alatti vezetékek elhelyezkedésének megállapítása volt, melyet a Szegedi úton végeztünk. Ez azért volt fontos, mert itt vízvezetékcsöveket tervezünk lefektetni, és így pontosabb képet kaptunk arról, hol, hogyan tehetjük ezt meg – ismertette a részleteket.

Ódor István, a budapesti Vízművek kirendeltségvezetője elmondta, ez a Fővárosi Vízművek legmodernebb veszteségelemző járműve, mely rendelkezik egy indukciós mérővel és a kocsin keresztül egy lezárt hálózatot tudnak megtölteni vízzel, ezáltal tudják lemérni az esetleges vízveszteséget. Ezt a mérést éjszaka végzik, amikor a legkisebb a fogyasztás, s ha az éjszakai minimum nulla, akkor az adott hálózatrészen nincs hiba, ha van fogyasztás, akkor a kocsihoz tartozó akusztikus műszerekkel végigjárják a hálózatot, hibahangot keresve, s amennyiben megtalálják, akkor korrelátorral, majd talajmikrofonnal pontosítják a helyet. A kocsiban vannak nyomvonalazó eszközök is, melyekkel fémes és nem fémes vezetéket is tudnak nyomvonalazni, és mint elárulta, elhozták magukkal a talajradart is, amivel nagy területet lehet megvizsgálni, hogy kiderüljön, hol van csatorna, épületrom vagy bármi, ami a föld alatt van.

– A Fővárosi Vízművek 1986 óta használ ehhez hasonló felszerelésű járműveket, mellyel tervszerűen ellenőrizzük Budapest hálózatát, illetve segítünk a kollégáknak a hibahely meghatározásában. Elsődleges feladatunk a folyamatos ellenőrzés, évente nagyjából 600–800 kilométernyi szakaszt nézünk át, s rendszeresen találunk olyan hibákat, melyeknek látható nyoma nincs. A jármű óriási segítség számunkra, hiszen számos rejtett vízfolyást találunk, és a legtöbbet még akkor sikerül felfedeznünk, amikor még nem okoztak nagy kárt, így könnyen, gyorsan és olcsóbban megjavítható a vezeték, és nem folyik el hatalmas vízmennyiség a földbe.