2024. május 7., kedd

Bővül az államilag támogatott gyógyszerek listája

Mától érvényes az államilag támogatott gyógyszerek új listája, amelyen újabb 102 olyan orvosság szerepel, amelynek költségeit az egészségbiztosítási alap állja.

Ezt megelőzően a szerb kormány elfogadta a lista bővítéséről szóló javaslatot, tudósít a szerbiai közszolgálati televízió.

Ezek között vannak úgynevezett generikus és originális gyógyszerek is, az év végéig pedig a lista várhatóan az innovatív gyógyszerekkel is bővülni fog. Petar Stajković, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap képviselője szerint a mától érvényes jegyzéken 102 új gyógyszer szerepel.

“A gyógyszerek közül 68 terápiás alternatív gyógyszer olyan gyógyszerek esetében, amelyek már a listán szerepeltek, rendkívül fontos, rákos megbetegedések, HIV kezelésére, a sterilitás gyógyítására szolgáló gyógyszerekről van szó, s nagy előrelépés ezek számának bővítése”, mondta Stajković.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter nemrég jelentette be, hogy az év végéig Szerbiában is pozitív listára kerülnek az innovatív gyógyszerek, s 2020-ig tovább bővítik számukat.

Szavai szerint több mint 100 innovatív gyógyszer vár jóváhagyásra, mert ezzel a problémával az elmúlt négy évben senki sem foglalkozott behatóbban. Az innovatív gyógyszerek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket eddig nem alkalmaztak az orvostudományban, vagy olyan hatóanyag-együttesek, amelyeket eddig csak külön-külön vagy más kombinációban használtak.