2024. május 6., hétfő
Szíriai válság

ENSZ-főtitkár: megdöbbentő az aleppói bombázás intenzitása

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a szíriai hatalom és a vele szövetséges Oroszország légiereje az utóbbi napokban szünet nélkül, példa nélküli hevességgel bombázta Aleppó város azon negyedeit, amelyek ellenzéki fegyveresek ellenőrzése alatt állnak, de civilek lakják. Az EU közleménye szerint az aleppói civilek elleni támadások „a nemzetközi humanitárius jog megsértésével” érnek fel. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását.

Közleményében az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy gyújtó- és más, különösen nagy erejű bombák „szisztematikus bevetése lakott területen háborús bűncselekménnyel érhet fel”. Hozzátette: folyamatosan kap jelentéseket arról, hogy egyebek között bunkerromboló bombákat vetnek be a város ellen. „A nemzetközi közösségnek egyértelműen azt kell üzennie: nem tűri el, hogy mindenféle körültekintés nélkül egyre nagyobb erejű fegyvereket vessenek be civilek ellen. Aleppó a legintenzívebb és leghosszabb ideig tartó bombázást szenvedte el (az utóbbi napokban) a szíriai konfliktus kezdete óta” – írta Ban Ki Mun.

Elítélte „az ártatlan civileknek okozott szenvedéseket, a gyújtóbombák bevetését, egy humanitárius konvoj múlt heti szándékos megtámadását és az aleppói lakosok többsége ivóvízellátásának megszüntetését” Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Hrisztosz Sztilianidesz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja is.

Az említett segélykonvojt amerikai tisztségviselők szerint orosz harci gépek találták el. A vízellátást illetően pedig ENSZ-tisztségviselők azt állítják, hogy legalább kétmillió lakos maradt víz nélkül Aleppóban, miután a szíriai légierő megrongált egy szivattyúállomást, a lázadók pedig bosszúból leállítottak egy másikat.

A tűzszünet helyreállítása Oroszországon múlik

A szíriai és az orosz légierő már hatodik napja bombázza Aleppó szóban forgó negyedeit. Szombaton legalább 45, pénteken 90-nél is több embert halt meg a légitámadásokban.

A város bombázásának azonnali leállítását követelte John Kerry amerikai külügyminiszter is. „Ami Aleppóban történik, elfogadhatatlan, minden határon túlmegy” – jelentette ki. Felszólította Oroszországot, bírja rá Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy vessen véget a város elleni offenzívának.

Az amerikai, a brit, a német, az olasz és a francia külügyminiszter, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton közös közleményben úgy foglalt állást, hogy a szíriai tűzszünet helyreállítása Oroszországon múlik. Felszólították Moszkvát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket ennek érdekében. Kemény hangú közleményükben hangsúlyozzák, hogy nem végtelen az Oroszország iránt tanúsított türelmük.

A nyugati nagyhatalmak szerint a segélykonvoj bombázása, a tűzszünet damaszkuszi felmondása, Aleppó bombázása és vegyi fegyverek bevetése  „kirívóan ellentmondanak annak, amit Oroszország állít, jelesül hogy támogatja a szíriai konfliktus diplomáciai rendezését”. Megerősítik továbbá azt, amit a nyugatiak már jó ideje mondanak, nevezetesen, hogy Oroszországnak bizonyítania kell, hogy kész és képes rendkívüli intézkedéseket tenni a tűzszünet helyreállításához.