2024. május 4., szombat

Sűrűbben játszanának Magyarországon

Új előadásokat készít a szabadkai Gyermekszínház, de régieket is felújít

A szabadkai Gyermekszínház hétfőn az Egy pár cipellő című produkcióval nyitja meg a 23. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál versenyprogramját. Sok más újdonság is várható az elkövetkező időszakban. A vendégjátékokról és az új évadról Árokszállási Sz. Mártát, a szabadkai Gyermekszínház igazgatóját kérdeztük:

– Idén elég sok fesztiválon lépett fel a Gyermekszínház, talán többször is, mint az előző években. A napokban egy csaknem egyhetes turnéról érkeztünk vissza. Játszottunk Koszovóban, Gračanicán, de meghívtak bennünket Szófiába is egy szemle jellegű nemzetközi fesztiválra, így összekötöttük a kettőt. A turnéra az Egy pár cipellő című előadásunkat vittük el. Magyarországon is felléptünk, amint kijött a Maskarádé, amelyet a szegedi Kövér Béla Bábszínházzal készítettünk. Ezt a produkciót nálunk és Magyarországon is játsszuk. Nagy öröm ez számunkra, az új évadban ugyanis arra törekszünk, hogy gyakrabban mutatkozzunk meg Magyarországon. Nagyszámú közönségünk van, főleg itt a határmentén. A legközelebbi gyermekszínház Szegeden és Kecskeméten található, ugyanakkor van sok szép kultúrotthon, ahova szintén szívesen megyünk játszani. Úgy gondolom, hogy nem kell szerénykednünk. A szabadkai Gyermekszínháznak jók az előadásai és kiválóak a színészei. Büszkén állhatunk ki színpadra a határ túloldalán is. Ezt így vélik azok a külföldi rendezők is, akik hozzánk jönnek dolgozni. El vannak ragadtatva színészeink tehetségével, a fegyelmezettségükkel, az odaadásukkal és azzal, ahogyan egy csapatban tudnak együttműködni. Az előző évekhez hasonlóan idén is tervezünk elmenni egy mini turnéra Magyarország területén, Pécsre, Budapestre, Békéscsabára. Sokat segítenek bennünket a magyarországi pályázatok és ez rendkívül fontos számunkra. Ha rajtunk múlna, egy bánáti turnét is véghezvinnénk – fejtette ki az igazgatónő, és szólt a tervbe vett előadásokról is.

– Az új évadban, ami a magyar nyelvű előadásokat illeti, november közepéig bemutatjuk a Jancsi és Juliskát, amit szerbül is elkészítünk, hiszen több mint harminc éve nem lett játszva a szabadkai Gyermekszínházban. Bábmese lesz, némileg módosítva, újszerű dramaturgiával, kicsit szépítünk rajta. Utána nagy örömünkre Bartal Kiss Rita új babaelőadást készít, de lesz újévi műsorunk is. Jövő év márciusában egy bulgáriai alkotócsapattal nagyszabású bábelőadást készítünk Orfeusz és Euridiké történetéből, de ezt is igyekszünk nem túl komolyra venni. Utána szintén Bulgáriából Biserka Kolevska rendező érkezik, aki magyar nyelven egy commedia dell’arte jellegű bábelőadást készít. Ennek bemutatóját júniusra tervezzük. Az új előadások mellett régiekről is „lefújjuk a port”, a Tündérszép Ilona és Árgyélus, valamint az Óz, a nagy varázsló című produkció felújítását tervezzük – ismertette Árokszállási Sz. Márta, majd pedig kitért arra, hogy a Gyermekszínház fontosnak tartja a gyermekek és a fiatalok bevonását a Gyermekszínház életébe.

– Hamarosan Karmen Bardak vezetésével gyermekek részére színházi műhely indul, amely során előadást is készítenek, ezt pedig a repertoárunkra tűzzük. Emellett egy másik foglalkozást is indítunk, szintén gyermekek részére, akik két színész vezetésével produkciókat hoznának létre megadott témákban. A színház előkészítené számukra a jelmezeket és díszleteket, így valójában úgy dolgoznak majd, mint a nagyok. Erre Magyarországon, Debrecenben láttunk példát. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeket és a fiatalokat mindjobban bevonzzuk a Gyermekszínház életébe. Szeretnénk elvonni a figyelmüket a folyamatos és gyakran tartalom nélküli számítógépezéstől. Inkább az olvasás és a költészet felé irányítanánk őket, persze színházi szemszögből és egészen újszerűen. Úgy gondolom, hogy a színházunknak nagyon kellenek a fiatalok, a fiatal színészek is, mert friss energiákat hoznak és a mai világot élik. Nagyon tehetségesek, lendülettel dolgoznak és nagy tudással jönnek ki az akadémiáról. Habár senkit sem bírunk felvenni munkaviszonyba, de egy-egy produkcióra honorálhatjuk őket. Csak a fiatalokban hiszek – mondta az igazgató.