2024. május 3., péntek

A szemétgazdálkodás jövőjéről

Tegnapelőtt ért véget az ISWA világkongresszus, amelyet az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának környezetvédelmi-és munkavédelmi osztálya szervezett, a szemétgazdálkodással kapcsolatos egyeztetések azonban folytatódnak.

A kongresszuson 72 országból több mint 1.300 szakember vett részt, a találkozón hasznos eszmecserére került sor. Újvidék az első város a régióban, amely megszervezte az ISWA világkongresszust. Az értekezlet befejeződött ugyan, de a SeSWA -Srbija aktivitása folytatódik – további egyeztetések folynak arról, milyen befektetésekre kerülhet sor a közeljövőben.

Az egyeztetések keretében Srđan Knežević polgármester-helyettes fogadta Dejan Ubavint, a Műszaki Kar környezetvédelmi-és munkavédelmi osztályának képviselőjét, Nimmi Damodarant, a washingtoni ABT Asszociáció tagját, Sandra Mazót, a CCAC koordinátorát és Tisza Katát, az ISWA műszaki menedzserét.

A találkozón olyan befektetőkről és stratégiákról esett szó, amelyek rendkívül fontosak lehetnek a most megtartott kongresszus által kitárult lehetőségnek köszönhetően, ezek nagy mértékben segíthetnek abban, hogy Újvidék a legjobb megoldást válassza a kommunális hulladék tárolására. A városházán megtartott találkozón hangsúlyozták, hogy az UNEP (az ENSZ környezetvédelmi programja) finanszírozza a szerbiai szemétgondok megoldása érdekében kidolgozandó tanulmányt. Újvidék mint a kongresszus házigazdája és résztvevője jogot szerzett a CCAC támogatására. Ez magyarán azt jelenti, hogy a CCAC partnerként vezetheti a szemétmegoldás kidolgozási projektjének az összes fázisát.

Knežević megköszönte a felkínált támogatást, és kijelentette, az összes városi hivatal és a közvállalat készek segíteni a megoldások kidolgozásában, komoly partnerei lesznek a CCAC-nak a megoldási projektek megvalósításában.

A Nemzetközi Szemétgazdálkodási Asszociáció idei projektje volt az eddigi leglátogatottabb, és ez volt egyben a legnagyobb kongresszus, amelyet valaha is megtartottak Újvidéken. Szerbia teljesítette az elvárt célokat, megnyitotta a hulladékgazdálkodás következő fejezeteit. A következő ISWA Kongresszust az Egyesült Államokbeli Baltimore-ban tartják.