2024. május 20., hétfő

A Siker Virága elismerés jelöltje

A zentai Detki Eleonórát a legjobbak közé választották az Üzletasszonyok Szerbiai Egyesületének idei pályázatán

A belgrádi székhelyű Üzletasszonyok Szerbiai Egyesülete egy évtizede ír ki pályázatot a legjobb vállalkozónői címek odaítélésére Siker Virága” elnevezéssel.

Detki Eleonóra: Szívügyem a gazdasági tanácsadás (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Detki Eleonóra: Szívügyem a gazdasági tanácsadás (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Erre a népszerű pályázatra idén nyáron a zentai Detki Eleonóra is jelentkezett, aki gazdasági tanácsadással és könyvelői tevékenységgel foglalkozik, és be is választották a legjobb 26 közé. A legjobb vállalkozónőket október 27-én Belgrádban, a Madlenianum Színházban és Operaházban egy rendezvényen mutatják be a nagyközönségnek, a helyszínen kihirdetik a kategóriák díjazottjait, különféle médiaszereplésekre adnak nekik lehetőséget, hogy minél szélesebb körben megismerjék őket. A zentai Detki Eleonóra az egyetlen magyar jelölt.

– Több kategóriában lehetett pályázni – kezdte Eleonóra –, én „a nők foglalkoztatásának legjobb modellje” témában, az „önfoglalkoztatás” alkategóriában pályáztam, hiszen magamnak teremtettem munkahelyet és jövedelmet azzal, hogy megalapítottam saját, üzletviteli tanácsadással foglalkozó és könyvelői tevékenységet végző, Elde nevű vállalkozásomat. A pályázat során be kellett mutatnom, hogyan és mivel foglalkozom konkrétan, vagyis a vállalkozásomat; önéletrajzot kellett mellékelni, véleményt formálni a vállalkozónők helyzetével kapcsolatban, elképzeléseket papírra vetni a vállalkozónők fejlesztéséről, továbbá kérdőíveket kitölteni ezen témakörökben. Sok munka volt vele, de megérte, ugyanis meg akartam mutatni, hogy itt, Észak-Vajdaságban is léteznek nők által, magyar nők által vezetett olyan vállalkozások, amelyekre érdemes odafigyelni, annál is inkább, mert a pályázók java része Közép- és Dél-Szerbiából való. Húszéves, biztos és jól fizető munkahelyet hagytam ott, és kezdtem a saját utamat járni, és erre mindenkit csak biztatni tudok, aki szeretne kibontakozni, aki szereti azt, amivel foglalkozik, és vannak elképzelései. Én úgy állok hozzá a vállalkozásomhoz, hogy tulajdonképpen csak munkahelyet váltottam, hiszen továbbra is azt csinálom, amit szeretek. A szakma elkötelezettje vagyok, és hiszem, hogy azzal a tapasztalattal, amivel a gazdasági tanácsadás területén rendelkezem, vállalkozóként nagyon sok más gazdálkodónak adhatok tanácsot, segítséget. A váltáshoz a családom támogatása sokat jelent, de mindenekelőtt az embernek saját magából kell erőt merítenie ennek a nagy lépésnek a megtételéhez. Nagy megtiszteltetés, hogy ezen a pályázaton a legjobbak közé választottak, hiszen ez a legnagyobb elismert, vállalkozónőket összefogó és felkaroló egyesület Szerbiában, és külföldről is nagy a támogatottsága. Azt igyekszik megmutatni, hogy a vállalkozónőknek óriási a mozgatóerejük, és nőként érdemes vállalkozásba kezdeni. Az elismerések, amelyeket minden évben kiosztanak, erkölcsi jellegűek, egyedi támogatást jelentenek, és egyben elősegítik az érvényesülést. Szakmai zsűri dönt a díjazottakról, több kategóriában, tehát több nyertes is lesz, ráadásul különleges elismeréseket is kiosztanak a legjobb eredményeket elért területeken. Az egyesület médiaszereplési lehetőségeket biztosít a legjobbaknak, továbbá bemutatkozhatnak egy speciális, erre az eseményre készült kiadványban, és ez nagyon fontos, ugyanis promóció nélkül nincsen sikeres vállalkozás – hallottuk Detki Eleonórától.