2024. május 4., szombat

Hadd döntsük el mi, kit engedünk be!

A kvótareferendumról tartottak lakossági fórumot Zentán

Eljött az ideje annak, hogy megköszönjük az anyaországnak a támogatást, és mi is támogassuk azt a politikát, amit a magyar kormány folytat – hangzott el azon a péntek esti, a zentai Kertek helyi közösség épületében megtartott lakossági fórumon, amelyet az októberi magyarországi kvótareferendummal kapcsolatban hívott össze a VMSZ helyi szervezete.

Pásztor Bálint beszél a résztvevőkhöz (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor Bálint beszél a résztvevőkhöz (Gergely Árpád felvétele)

Juhász Attila, a VMSZ zentai szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és az est vendégeit, Pásztor Bálintot, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjét, Erdély Lenkét, a VMSZ tartományi parlamenti képviselőjét, valamint Fehér Lászlót és Újhelyi Nándort, a VMSZ Intézőbizottságának tagjait.

Fehér László hangsúlyozta, a kvótareferendum nem kizárólag a feltett kérdésről szól, hanem meghatározó lehet az EU jövője szempontjából is, hiszen fontos üzenetet fogalmazhat meg a döntéshozók irányába. Hozzátette, a referendum a saját önbecsülésünk miatt is fontos, hiszen ha október 3-án arra ébredünk, hogy sikeres volt, akkor azt érezhetjük majd, hogy egy összetartó közösség része vagyunk, amely képes a kezébe venni a jövőjét.

Újhelyi Nándor személyes élmények felidézésével támasztotta alá a migránskérdéssel kapcsolatos álláspontját: hadd döntsük el mi, kit akarunk beengedni a saját udvarunkba, ne más mondja meg nekünk, hogy kit kell beengednünk. Leszögezte, eljött az ideje annak, hogy megköszönjük az anyaországnak a támogatást, és mi is támogassuk azt a politikát, amit a magyar kormány folytat.

Erdély Lenke kifejtette, a bevándorlók nőkhöz való viszonyulása nagymértékben különbözik attól, amit mi itt, Európában megszokhattunk, és senki sem szeretné, ha a leánya vagy az unokája olyan helyzetbe kerülne, amilyenbe a bevándorlók miatt kerülhet.

Pásztor Bálint leszögezte, felháborítónak tartja, amikor egyesek azt mondják, ez a probléma nem érinti a vajdasági magyarságot, hanem ez Magyarország belügye. Mint mondta, meg kell kérdezni például a horgosiakat, vajon érintette-e őket a migránskérdés, vagy esetleg meg lehetne kérdezni azokat az embereket, akik olyan településeken élnek, amelyeknek a temetőjében gyűltek össze a bevándorlók, és kegyeletsértő módon viselkedtek. Ezek a példák kiválóan szemléltetik, hogy ez a kérdés minket, vajdasági magyarokat is ugyanúgy érint, mint a magyarországi magyarokat. Arra kérte az egybegyűlteket, támogassák a magyar kormány törekvéseit, hogy az elkövetkező hónapokban erősebb legitimitás birtokában tárgyalhasson az Európai Unióval.

Juhász Attila megjegyezte, akinek bármilyen kérdése van a kvótareferendummal kapcsolatban, az forduljon bizalommal a VMSZ zentai irodájához.