2024. április 18., csütörtök

Névadás a jubileumon

Szathmáry Karolina nevét viseli ezentúl a Boldogasszony Iskolanővérek nagybecskereki leánykollégiuma

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte tegnap a Boldogasszony Iskolanővérek nagybecskereki leánykollégiuma. Ez alkalomból püspöki hálaadó szentmisét mutattak be a székesegyházban és ünnepi akadémiát tartottak a helybeli népszínházban. Az esemény alkalom volt a jelenlegi és a mostani kollégisták találkozójára is.
Jelen volt Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő, Német László megyéspüspök, Hajnal Jenő, a MNT elnöke, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója, Kovács Elvira parlamenti képviselő, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Saša Santovac,  Nagybecskerek alpolgármestere és mások. Az anyaország üzenetét Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta.

Az ünnepi műsorban felléptek a kollégista lányok (Kecskés István)

Az ünnepi műsorban felléptek a kollégista lányok (Kecskés István)

– Külön öröm számunkra, hogy itt tudják biztosítani a magyar nemzet megmaradását, hiszen magyar nyelvű oktatás folyik az intézményben és a magyar kultúra átadása, amely különösen fontos Magyarország számára, a nemzetpolitika számára. Ez egy kis szelet, kis pont itt ezen a településen, de azt is láthatjuk, hogy az egész Vajdaságban, Délvidéken nagyon komoly munka folyik, a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül, a Vajdasági Magyar Szövetségen keresztül – mondta Szilágyi Péter.

A Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek Nagybecskereken 1880-tól 1944-ig működtették a Katolikus Leányintézetet. A szerzetesrend tagjai számára azután a megpróbáltatások nehéz évei következtek. A nehézségek ellenére mégsem hagyták el teljesen a bánáti szórványvidéket. A nagybecskereki leánykollégium a kilencvenes évek derekán – mint ahogy Rácz Mária Gizella nővér, kollégiumalapító mondja – Isten akaratából nyitotta meg ajtaját a vidéki magyar tanulólányok előtt. Nem volt könnyű, hiszen az országban háború dúlt. Ilyen időkben pedig egy egyházi kollégium létrehozásához nagy bátorság és elszántság kellett, ami Gizella nővérből és Botka Mária Margit nővérből nem hiányzott. Tizenhárom lánnyal kezdték. Jelenleg már több mint ötven kollégistájuk van.

– Ez egy olyan nemzetmegtartó vállalkozás, amelyik minden tiszteletet megérdemel. A nővérek iskolapéldáját adják annak, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy ez a közösség a saját szülőföldjén megmaradjon. A nővérek húsz évvel ezelőtt hittek abban, hogy ez egy élhető vidék. S azt gondolom, hogy ezzel példát mutattak nem csak húsz évvel ezelőtt, hanem nap nap után példát mutatnak – fogalmazott Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Az egybegyűlteket köszöntötte Lobmayer M. Judit, tartományfőnöknő (Kecskés István)

Az egybegyűlteket köszöntötte Lobmayer M. Judit, tartományfőnöknő (Kecskés István)

A katolikus szórványkollégium nemcsak a Magyar Nemzeti Tanács, hanem a vajdasági magyarság számára is nagy jelentőségű.

– Hihetetlenül fontos és jelentős volt ennek a kollégiumnak a létrehozása. Hiszen éppen a legnehezebb időszakát élte ez a közösség. A balkáni háborúk kellős közepén gondolták úgy, nagyon helyesen és nagyon jól a nővérek, hogy leánykollégiumot hoznak létre, amelynek lényege, fontossága az, hogy mind a keresztény értékeknek, mind a magyar értékeknek a megőrzése egy biztos helyet találjon itt a Bánságban – mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke.  

Az ünnepségen Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár kifejezte elismerését az iskolanővéreknek, akiknek volt bátorsága ahhoz, hogy a vérzivataros időkben kollégiumot alapítsanak.

– Az állami diákotthonok mellett igen fontosak az oktatási rendszer számára az egyházi kollégiumok is. Több ilyen van a Vajdaságban és az egyik legeredményesebb a nagybecskereki leánykollégium. Úgy gondolom, hogy jól kiegészíti, sőt pótolja az állami rendszert, hiszen olyan értékek mentén történik itt a munka, már húsz éve, amelyek a keresztény értékekre épülnek – mondta Nyilas Mihály.
Évről évre emelkedik a kollégisták száma. Az idén már 54-en vannak. A jubileum mellett ez is nyomatékosította abbéli döntésüket, hogy a kollégium felvegye Szathmáry Karolinának, a nagybecskereki Leánynevelő Intézet alapítójának a nevét.

– Ez a fejlődés és növekedés juttatott minket arra az elhatározásra, hogy jelenjünk meg most már a köztudatban, mint egy önálló kollégium és hogy keressünk egy olyan embert, személyiséget, akinek az élete példája méltó arra, hogy a nevét viselhesse a kollégiumunk. Így bukkantunk rá Szathmáry Karolinára, akinek egyébként a sírja, a férje sírjával együtt ott van a Zárda kápolnában – mondta Koncz Julianna nővér, kollégiumvezető.

Remélhetőleg a leánykollégium következő jubileumát már az egykori Leánynevelő Intézet épületében ünnepelheti. A Zárda néven közismert épületet ugyanis visszakapta az egyház és a tervek szerint anyaországi támogatással a bánáti magyarság oktatási és művelődési központjává építik.