2024. május 3., péntek

Főszerepben a nemzeti identitás

Pénteken kezdődött és vasárnap ért véget Óbecsén a Vajdasági Nemzetpolitikai Szeminárium

Szombaton este lezárult a Vajdasági Nemzetpolitikai Szeminárium hivatalos programja Óbecsén. A rendezvényen többek között a magyarság jövőjéről, Vajdaság és az Európai Unió kapcsolatáról, a Vajdaságban rejlő lehetőségekről és a migráció következményeiről beszélgettek a résztvevők.

Rugalmasabb, toleránsabb Európára van szükség a nemzeti identitás kérdésében – erről Martonyi János volt magyar külügyminiszter beszélt szombaton, aki szerint az Európai Unió egyre több országában ismerik fel azt, hogy a közösségi identitások sorában a nemzeti identitásé a főszerep.

A szeminárium előadói és hallgatói (Ótos András)

A szeminárium előadói és hallgatói (Ótos András)

Az EU-hoz való csatlakozás útjáról szólva Deli Andor vajdasági európai parlamenti képviselő elmondta: Szerbia és Magyarország a 2013-as közös főhajtással új alapokra helyezte a kapcsolatát, amit tovább kell erősíteni közös kormányülésekkel és gazdasági együttműködéssel – ebben az együttműködésben Szerbia különösen sok segítséget kaphat Magyarországtól az uniós csatlakozás során.

Prőhle Gergely, Magyarország korábbi nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára és Molnár Balázs Péter európai ügyekért felelős jelenlegi helyettes államtitkár egyetértett abban, hogy az EU-ban értékelik Szerbia szerepvállalását a határvédelemben, és az integráció felgyorsításával kellene az európai határok bástyáit megerősíteni.

A Vajdaságban rejlő lehetőségekről szólva Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója a Vajdaságban létrejött perszonális autonómiát a többi határon túli magyar közösség számára is példaértékűnek nevezte, Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár pedig a szülőföldön való megmaradás feltételeként az oktatás és a gazdaság támogatását emelte ki.

A migráció következményeinek is jelentős figyelmet szenteltek az előadók, az ezzel járó helyi tapasztalatokról Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester számolt be. Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke egy balkáni összefogás lehetőségéről beszélt, elmondása szerint Bulgáriának, Szerbiának és Macedóniának fel kell készülnie arra az esetre, ha Németország is lezárná a határokat, amire csakis közös erővel és a V4-ek támogatásával lehet felkészülni. Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány elnöke a vasárnapi kvótareferendum kapcsán kijelentette: egy sikeres és eredményes magyar népszavazás dominóeffektust indíthat el, és Európa más országaiban is sor kerülhet hasonló népszavazásra.

A Fidelitas, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma és a Vajdasági Ifjúsági Szervezet által szervezett rendezvényen ifjúsági szervezetek és ifjúsági politikai szervezetek képviselői vettek részt.