2024. április 28., vasárnap

Ma van az idegenforgalom világnapja

Az Idegenforgalmi Világszervezet határozata alapján szeptember 27-e az idegenforgalom világnapja, melyet 1980 óta ünnepelnek szerte a világon. A világnap célja felhívni a figyelmet a vendégszeretet, vendégbarát viselkedés fontosságára, a folyamatos szemléletformálás szükségességére, és nem utolsósorban arra, hogy elősegítse a turizmus vezető iparággá válását.

Az ENSZ nemzetközi idegenforgalmi szervezete az idén az Idegenforgalom mindenkinek üzenettel igyekezett reklámozni a turizmus értékeit és lehetőségeit. Ban Ki-Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára úgy fogalmazott, az idegenforgalmi szolgáltatásoknak mindenki számára elérhetőnek kell lennie, és ez kell hogy legyen a turizmus központi politikája, és a mindenki számára való elérhetőség elve köré kell építeni az idevágó stratégiát is.

Szerbiában ma adják át a Turisztikai virágot, vagyis az egyik legnevesebb idegenforgalmi elismerést annak, aki az elmúlt évben a legtöbbet tett a szerbiai idegenforgalom népszerűsítéséért, a turizmus színvonalának fejlesztéséért, valamint a szolgáltatások palettájának kiszélesítéséért.

A szerbiai idegenforgalmi tárca internetes oldalának adatai szerint az ötvenes években a turisták száma világszerte csupán 25 milliót tett ki átlagban, ma pedig csaknem 1,2 milliárd ember lépi át évente az országhatárt. A statisztikai adatok szerint a világpopuláció 15 százaléka külön ellátásra szorul utazáskor, valamint megközelítőleg egymilliárd ember nincs olyan helyzetben, hogy utazzon, más kultúrákat ismerjen meg.