2024. május 3., péntek

Ulemeknek csak közvetett információi vannak

A zimonyi klán tervezte Ćuruvija gyilkosainak kivégzését?

Milorad Ulemek Legijának (a felvételen), a Speciális Műveleti Egység (JSO) volt parancsnokának, Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolása kulcsfontosságú tanújának a Belgrádi Különleges Bíróságon tett tegnapi vallomása szerint csak közvetett információi vannak a gyilkossággal vádolt állambiztonsági (DB) alkalmazottak bűnösségéről.

Az újságírót 1999. április 11-én gyilkolták meg. Meggyilkolásával Radomir Markovićot, az állambiztonság volt vezetőjét, Milan Radonjićot, a DB belgrádi központjának vezetőjét, illetve a központ két további tagját, Ratko Romićot és Milan Kurakot vádolják. Radonjić és Romić 2014 januárja óta előzetes letartóztatásban van, Marković pedig 40 éves börtönbüntetését tölti. Kurak szökésben van, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. A bíróság Radonjićot és Markovićot gyilkosságra való felbujtással, Romićot és Kurakot pedig a gyilkosság végrehajtásával vádolja.

Ulemek többek között a Zoran Đinđić volt kormányfő meggyilkolása miatt kirótt 40 éves börtönbüntetését tölti a požarevaci Zabela börtönben. Tegnap helikopteres és megerősített rendőri kísérettel, a belgrádi forgalom teljes leállítása mellett szállították a Különleges Bíróság épületébe. Tanúskodását 2014-ben rendelte el a szervezett bűnözéssel megbízott ügyészség, mondván, vallomásával elősegítette a Ćuruvija-gyilkosság kapcsán lefolytatott nyomozást. Ulemek elmondta, nincsenek bizonyítékai, csupán közvetett információi a gyilkosságról. Vallomása szerint Marković hívatta be 2000-ben, hogy utasításokat adjon neki egy letartóztatási ügyben, s szavai szerint Marković azt mondta neki: „Radonjićnak azok az emberei asszisztáltak, akik megölték Ćuruviját.” A letartóztatásról később Romićtyal és Kurakkal egyeztetett.

Büntetőjogi felelősségre hivatkozva visszautasította a válaszadást arra a fölvetésre, miszerint 2014-ben azt vallotta a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyésznek, hogy Radomir Marković 1999-ben őt egy személy likvidálása miatt hívta Belgrádba. És nem kívánt beszámolni a Dušan Spasojevićtyal, a valamikori zimonyi klán vezetőjével folytatott beszélgetésekről sem, miszerint a klán tervei között szerepelt Romić és Kurak likvidálása.

A védelem kérte, hogy idézzék be tanúként Ljiljana Smajlovićot, az újságírók meggyilkolásával foglalkozó bizottság tagját, aki az üggyel kapcsolatos információkat hozott nyilvánosságra. A bíróság nem döntött a kérésről, Smajlović elhagyta a tárgyalótermet.