2024. május 4., szombat

Pénteken 18 óráig várják a levélszavazatokat

A Szabadkai Magyar Főkonzulátus meghosszabbított munkaidőben fogadja a szavazókat

A Szabadkai Magyar Főkonzulátus a levélszavazatokat meghosszabbított munkaidőben fogadja, mégpedig a legnagyobb ügyfélfogadó termében, amit táblák jelölnek.

Három postaládába lehet bedobni a levélszavazatot (Molnár Edvárd felvétele)

Három postaládába lehet bedobni a levélszavazatot (Molnár Edvárd felvétele)

A szavazás ideje alatt ebben a teremben semmilyen más tevékenység nem folyik. Munkanapokon a szokásosnál korábban nyitnak: már reggel 7.30-tól várják a levélszavazatokat, egészen 18 óráig. Péntekig lehet a szabadkai magyar külképviseleten leadni a levélszavazatokat, majd ezt követően a szavazás napján is lesz arra lehetőség, hogy aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel és az október 2-ára meghirdetett kvótareferendumon levélben szavaz, leadja a szavazatát. Igaz ugyan, hogy a szerb és a magyar posta is térítésmentesen továbbítja a levélszavazatot, de a hazai postán most már nem érdemes feladni, mert csak azokat fogadják el, amelyek október 1-jén 24.00 óráig megérkeznek. A szerb posta közvetítésével pedig bizonytalan, hogy a következő néhány napban célba ér-e a levélszavazat.

Október 2-án a kvótareferendummal kapcsolatos népszavazáson arra a kérdésre kell választ adni, hogy a szavazó „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A szabadkai magyar külképviselet legnagyobb ügyfélfogadó szárnyában lehet leadni a levélszavazatokat (Molnár Edvárd felvétele)

A szabadkai magyar külképviselet legnagyobb ügyfélfogadó szárnyában lehet leadni a levélszavazatokat (Molnár Edvárd felvétele)

A szavazás napján 6 és 19 óra között adhatják le voksukat a levélben szavazók és azok is, akik rendelkeznek ugyan magyarországi lakcímmel, de kérték, hogy a szabadkai külképviseleten szavazhassanak.

A levélszavazatok leadásakor nem ellenőrzik senkinek sem a személyazonosságát, így egy személy akár több levélszavazatot is bedobhat a kihelyezett postaládákba. Ez azt jelenti, hogy egy faluból, kisebb településről akár egyetlen személy is elhozhatja az összegyűjtött borítékokat.

A Szabadkai Magyar Főkonzulátuson 2303 személy kérte, hogy ezen a magyar külképviseleten vehesse át a levélcsomagját. Ezeket is szeptember 30-ig, azaz pénteken 18 óráig vehetik fel az érintettek, de az ő esetükben már személyazonosságot kell igazolni, mégpedig egy magyar (lakcímkártya, honosítási okirat, magyar útlevél) meg egy szerb dokumentummal (személyazonossági igazolvány, útlevél).