2024. április 20., szombat

Új nyílászárókat kap az oromi iskola

Nem kell többé huzatos tantermekben ülniük a diákoknak az Arany János Általános Iskola oromi épületében, ahol mintegy nyolcvan ablakot és két ajtót cserélnek ki négymillió dináros tartományi támogatásból. A munkálatokat a kevevári Solis Land asztalosai végzik nagy iramban, hogy mire beköszönt a zordabb időjárás, a jól záró PVC-ablakok megtehessék szolgálatukat.

– Az ablakok és a tartórészek között öt centis rés volt, így a diákok sokszor kénytelenek voltak kabátban ülni a 16 fokban, ezért nagyon nagy szükség volt a nyílászárók cseréjére. A közbeszerzések megvalósulása után tudtunk hozzálátni a munkálatokhoz. A felújítást a tervek szerint már szeptember elsejére be kellett volna fejezni, ám objektív okok miatt az ablakok legyártási folyamata kicsit megkésett. Szerencsére az időjárás is kedvezett, még így sem késtünk el. Az ablakok cseréjének 95 százalékát tudjuk a kapott pénzből realizálni, és reményeink szerint most már a tél közeledtével sem kell a diákjainknak fagyoskodni – adott hangot elégedettségének Vajda Attila, az intézmény igazgatója.

Hétfőn az oromi iskolába látogatott Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is, hogy megtekintse a munkálatok menetét.

– A tanulók évekig fagyoskodtak a téli hónapokban a rosszul záró ablakok, ajtók miatt, amelyek igen-igen huzatosak voltak, emiatt nem lehetett az épületet felfűteni. Titkárságunk kérvénnyel fordult a tartományi kormányhoz, mivel sürgős esetről van szó és a fűtési idény kezdetéig valóban meleggé kell tenni az osztálytermeket. Ezek után született meg a döntés, hogy a költségvetési tartalékeszközök terhére négymillió dinárt biztosít a tartományi kormány az oromi iskolának, így több mint nyolcvan nyílászáró cseréjére kerülhetett sor az első fázisban, kétmillió-hétszázezer dinár értékben, a többinek a cseréjére pedig szintén nagyon gyorsan sor kerül majd, hiszen a második körben a közbeszerzési eljárás is folyamatban van.

Még számos iskola küszködik hasonló gondokkal, amit a tartomány szintén szeretne megoldani. Most készül egy hároméves beruházási terv, és miután felmértük az intézményeinkben a szükségleteket, szeretnénk a köztársasággal, a községekkel, városokkal közösen ezeket a kérdéseket az említett három éven belül megoldani – adott hangot reményének Nyilas Mihály.